Türk Veteriner Hekimleri Birliği, petshopların Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu'na bağlanmasının 'temsil anlamında sıkıntı oluşturacağını' ve bilgilerin gerçek olmadığını açıkladı.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği'nden petshoplara yönelik açıklama
Fotoğraf: DHA

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) petshopların Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu'na bağlandığı yönündeki haberlere ilişkin açıklama yaptı.

TVHB'den yapılan açıklamada bilginin gerçek olmadığı ve yanlış anlaşılmadan kaynaklandığı ifade edildi.

TVHB tarafından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, uygulamanın 'petshop uygulamasının ilgili odaya bağlanmasının temsil anlamında sıkıntı oluşturacağı' gerekçesiyle doğru olmadığı bildirildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ev hayvanlarının kasaplık bir hayvan gibi değerlendirildiği algısı oluşturacak olan bu uygulamanın kamuoyunda yeni tartışmalara ve yeni karşıtlıklara yol açabilecek olmasının yanı sıra; bakım, beslenmeden hayvan sağlığına, hayvan refahına, halk sağlığına kadar birçok özellikli konuyu kapsayan petshop uygulamasının ilgili odaya bağlanması temsil anlamında da sıkıntı oluşturacağından bu uygulamanın doğru olmadığı tarafımızca ifade edilmiş ve konu ile ilgili gerekli girişimlerde bulunulmuştur. Tarafımıza intikal eden son bilgilere göre bu bilginin gerçek olmadığı, bir yanlış anlamadan kaynaklandığı bilgisine ulaşılmıştır”

NE OLMUŞTU?

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, ülke genelinde faaliyet gösteren petshopların Kasaplar Odası'na bağlandığını açıkladı.

Yardımcı, “Yeni sistemde petshoplar Kasaplar Odası’na bağlandı. Yeni işletme açacak olanlar artık bize başvuru yapacak. Eski açanlar aynı şekilde devam edecek. Biz de bunların sorumlusuyuz. Bizim alanımız hayvanlar olduğu için, bunlar da hayvan kısmına girdiği için ondan birleştirildi. Petshopları toparlamak da iyi bir şey. Herkes mesleğini yapsın” diye konuşmuştu.

Petsholarda kedi, köpek satılmasının daha sağlıklı ve güvenli olduğunun altını çizen Yardımcı, “Zaten internetten hayvan satışının önüne geçilemiyordu. Petshoplar denetleniyor. İnternet üzerinden yapılacak olan hayvan satışları nasıl denetlenecek?” demişti.

Yardımcı daha sonra petshopların Kasaplar Odası'na bağlanmasının yanlış anlaşıldığını söylemiş, tüm petshopların değil odalaşamayanların kasaplar odası çatısı altında toplandığını belirtmişti.

İHA