TürkAkım Projesi töreninde Putin ve Erdoğan'dan açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, TürkAkım Projesi Deniz Bölümünün Tamamlanması Töreni'nde konuştu.

Erdoğan, Rusya ile ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma hedefinde olduklarını söyleyerek "Buradan gelecek doğal gazın en az yarısını Avrupa’ya aktarılmasını planlıyoruz. Ülkemiz içinde ise İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi kritik üretim ve ihracat merkezlerimiz, yeni bir tedarik hattına kavuşacaklar" dedi.

Putin ise "Sayın Erdoğan'ın bahsettiği 100 milyar dolarlık ticarete ulaşma hedefine imza atacağız" dedi. Rusya ve Türkiye'nin enerji alanındaki işbirliğinin uzun yıllara dayandığını belirten Putin, Türk Akım'ın 2019'a kadar tamamlanacağına olan inancını dile getirdi.

Erdoğan'ın konuşması şöyle:

"Bugün Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin ulaştığı yüksek seviyenin ulaştığı yüksek seviyenin ifadesi olarak gördüğüm enerji iş birliği alanında attığımız yeni bir adıma daha şahitlik etmek üzere bir aradayız. TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı’nın Karadeniz’in altından geçen bölümünün tamamlanarak, boru hattının ülkemiz topraklarına ulaşmasının bugün ayrı bir sevincini yaşıyoruz. Böylece 2014 yılında ilk adımını attığımız, 2016 yılında hükümetler arası anlaşma ile somut çerçeve kazandırdığımız bu tarihi projenin artık son aşamasına gelmiş bulunuyoruz.

TürkAkım, Rus dostlarımızla beraber büyük emek harcadığımız, hem ikili ilişkilerimiz hem de bölgemizdeki enerji jeopolitiği bakımından tarihi nitelikte bir projedir. Rusya kara kesimi, deniz kesimi ve Türkiye kara kesimi olarak 3 bölümden teşekkül eden TürkAkım projesi, inşallah 2019 yılında yapılacak testlerin ardından faaliyete geçmeye hazır olacaktır.

TürkAkım’ın bugün tamamlanan deniz kesimi ise, Karadeniz tabanından birbirine paralel olarak ilerleyen 930 kilometre uzunluğunda 2 boru hattı, 2 kilometreyi aşan derinliğe döşendi. Boru hattının karaya çıktığı nokta olan Kıyıköy’deki alım terminalinin inşaatı hızla devam ediyor.

Yılda 31 buçuk milyar metreküp doğal gaz taşıyacak TürkAkım projesinin sadece ülkemiz ve milletimiz açısından değil komşularımız ve bölgemiz açısından da pek çok avantajı bulunuyor. Buradan gelecek doğal gazın en az yarısını Avrupa’ya aktarılmasını planlıyoruz. Ülkemiz içinde ise İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi kritik üretim ve ihracat merkezlerimiz, yeni bir tedarik hattına kavuşacaklar. Böylece Türkiye, transit risklere maruz kalmadan hem kendisinin hem de Avrupa ülkelerinin doğal gaz taleplerini karşılayabilecektir.

Rus dostlarımızla birlikte teknik açıdan zorlu bir projeyi yüksek güvenilirlik, güvenlik ve sürdürülebilirlik standartlarıyla hayata geçirerek sektörün çıtasını daha yukarı taşıdığımıza inanıyorum."