2000’lerin ilk yıllarında muhteşem Türkçe rap örnekleri karşımıza çıkmıştı. “Önümüzdeki yıllarda sadece bunu dinleyeceğiz sanırım” dedik. Olmadı. Ama şu sıralar başka bir yükseliş var. Beğen beğenme...

Türkçe rap değişiyor

Ceza ve Dr. Fuchs’un Nefret grubunu hatırlayın. Anahtar albümü efsanedir. İlk albümlerini 2000’de yayınladılar: Meclis-i Ala. İkisi de muazzamdır. Sagopa Kajmer’in Bir Pesimist’in Gözyaşları 2004’te yayınlandı. Cem Yılmaz albümü sürekli şovlarından önce çaldığı için tanımış, bayılmıştım. Fuat’ın Her Ayın Elemanı albümü bana müzikal ve lirikleri çevresinde en yakın albüm olmuştu. Fuat hala gözümde her ayın elemanıdır o ayrı.

Kim kiminle kavgalı kim kime kazık attı zerre kadar umrumda değil, yazıda da bunu anlarsınız zaten. Diss filan gibi mevzular bu müziğin temelinde olsa da bunlardan etkilenmeyen bir müzikseverim. Fuat’ı, Nefret’i, Killa Hakan’ı, Ceza’yı, Ayben’i hala dinlerim. Ceza’nın Suspus albümüyse son yılların en iyilerinden kanımca.

Sonra bu bahsettiğim isimler sağ olsun Cartel’in 1995’te yarattığı akım gibi bir akım yarattılar. Yeraltı yerüstüne çıktı. Pek çok isim keşfettik. Ben Ankara’nın en güzel ekiplerinden Mode XL’i keşfettiğimde yıl daha 2005’ti. Hala müzikalite anlamında en sevdiğim isimlerden biri Evren ve Yasin’den oluşan Mode XL’dir. Yasin, bu yıl bir de Basemode isimli bir plak firması açtı. Youtube kanallarını takip edin derim.

Amacım o dönem hakkında bir resim çizmek, tüm grupları ve iyi albümleri yazmak değil. Neticede hedefim 2017 ve arkadan gelen yeni nesil. 2017’deyiz ve bu yıl ilginç geçmekte. Fazlasıyla…

Kamufle ve Ezhel genç nesil
2015’te yayınlanan Kamufle albümü ‘Hayale Daldım’ gerçekten çok parlaktı. Hala çok parlak. Her hafta en az birkaç kez dinlediğim şarkılarıyla Kamufle genç neslin en üretken en zeki şarkı yazarlarından biri kanımca. Sansar Salvo’nun 24. Şarjör’ü (2013) albümünü de unutmayalım, aktif olarak BirGün’de editörlük yaptığım zaman sürekli dinlerdim. Çok başarılı işti.
Ezhel önceki yıllarda karşımıza Ais Ezhel olarak çıkmıştı. Sesi gayet güzeldi, hiphop ve reggae’yi şahane birleştiriyordu. Adını değiştirdi ve Ezhel olarak kariyerinde önemli bir adım attı Müptezhel albümüyle. Yenilik iyidir fakat Ezhel’in müziği ve sözleri de muazzam. Geçen günlerde Motto Müzik’teki programım 3N1K için kendisiyle bir röportaj yaptım. 1991 doğumlu Ezhel uzun zamandır karşılaştığım en zeki müzisyenlerden biri. Pırıl pırıl sözleri, zekâsı ve müzikal altyapısı şahane. Kamufle, memleketin en iyi beat yazan isimlerinden Da Poet ile yarın Zorlu PSM’deki Mercedes Benz Fashion Week kapsamında Özlem Süer defilesinde sahne alacak. Bu müziğin ne derece kendini gösterebildiğinin kanıtı gibi bir hareket. Bu durumunda hiphop’un altını dinamitlediği konusunda Ezhel’le konuşurken ondan duyup etkilendiğim bir hadise var. Peşinden koşan plak şirketleriyle ilgilenmeyen Ezhel’in bu mayıs ayında Müptezhel adlı bir albümü çıktı. Plak şirketi yok. Onun halkla ilişkiler işlerini yürüten isimler yok. Kendisi, beat’lerini yazan Buggy ve arkadaşları var. Kendi kendine ilerlediği gibi albümünde bir tane bile diss yapmamış.

“Zaten piyasada 5-10 kişiyiz. Birbirimize diss atacağımıza şarkı yazıp dertlerimizden bahsedelim” diyor Ezhel. Albümünü dinleyip kendi kararınızı verin derim. Kamufle’nin 2015 tarihli Hayale Daldım içinde anlatılan hikâyeler ve sorunlar 2017’de hala geçerli. Bundan sonra da geçerli olmaya devam eder. Ezhel’de de durum aynen geçerli. Önceki yıllarda piyasada Pit10 olarak anılan Server Uraz başına gelen belalardan kurtulup kendi adıyla yoluna devam ediyor. Yılan Hikâyesi albümü gayet sert. Sözleri yumruk gibi vuruyor. Ağaçkakan gibi çok okumuş olduğu her halinden belli olan bir hiphop’çı var mesela. Adını daha önce duymadıysanız mutlaka dinleyin. Uzun zamandır dinleyip sözleri arasında kaybolduğum bir filozof Ağaçkakan.
Derdi olan adamların yazdığı şarkıların verdiği mesaj daha değerli. Kısacası memlekette çok ciddi işler yapılıyor bu alanda. Lirikler gelişiyor. ABD’deki para, pul, şan, şöhret, kadın hikâyeleri, cinsiyetçi sözlerle dolu şarkılar gayet boş. Son bir yıl içinde Siyahilere karşı işlenen suçların ABD hiphop’unda da ciddi bir gelişme kaydettiğini yadsıyamayız. Fakat bu sıralar Ezhel, Kamufle, Ağaçkakan, Mode XL, Server Uraz, Sansar Salvo arası mekik dokumaktayım. Türkçe Rap konusunda neler dinlediğimi ise bir listede topluyorum.

Spotify’daki listeme kişisel hesabımdan ulaşabilirsiniz.