Türkiye, 2020 İklim Zirvesi'ne ev sahipliği teklifini geri çekti

Türkiye, 2020'de yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi'ne ev sahipliği yapma teklifini geri çekti. Türkiye'nin teklifi çekmesinin ardından Glasgow'un ev sahipliği yapmasının önü açıldı.

bianet'in Climate Home News kaynaklı haberine göre, Türkiye'nin, BM İklim Değişikliği Zirvesi'ne ev sahipliği için yaptığı teklifi geri çekerek, Birleşik Krallık'ın önünü açtığını duyuruldu. Eğer Birleşik Krallık'ın ev sahipliği teklifine itiraz edilirse alternatif bir çözüm bulunması gerekecek.

BİRLEŞİK KRALLIK-İTALYA ORTAK TEKLİFİ

Haber portalının diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre iklim müzakerelerine ev sahipliği yapmakla ilgilendiğini duyuran Ankara'nın başvurusunu geri çekmesi, Birleşik Krallık-İtalya ortak teklifini masadaki tek teklif olarak bıraktı. Buna göre, İtalya ile yapılan müşterek öneride Birleşik Krallık ana zirveyi gerçekleştirecek. İtalya ise gençlik etkinliği olarak da bilinen pre-COP adlı hazırlık toplantısına ev sahipliği yapacak.

Kritik 2020 müzakerelerine ev sahipliği yapmak üzere ise ayrıca Batı Avrupa'dan ve diğer ülkelerden oluşan bir grup ortaya çıktı. Kaynaklar, CHN'ye, grup olarak ortaya çıkan ülkelerin Birleşik Krallık ve İtalya'nın ortak teklifine itiraz edebileceğini söyledi.

Herhangi bir itirazda bulunulmazsa, BM gelecek salı gününden önce Birleşik Krallık'ı resmen ev sahibi olarak ilan edebilir.

Eğer itirazlar yapılırsa alternatif bir çözüm bulunması gerekecek.

KRİTİK ZİRVE 2020'DE

Ülkeler, Paris Anlaşması'nın küresel ısınmanın 2020'ye kadar 2 derecenin "çok altında" tutmayı amaçlayan ortak hedefi için güncellenmiş iklim planlarını sunacaklar.