Türkiye, 4 yıl aradan sonra İsrail Büyükelçiliği'ne Şakir Özkan Torunlar'ı atadı. Torunlar daha önce Kudüs Başkonsolosu ve Filistin Büyükelçiliği görevlerinde bulunmuştu.

Türkiye 4 yıl aradan sonra İsrail'e büyükelçi atadı

Türkiye, İsrail Büyükelçiliği'ne Şakir Özkan Torunlar'ı atadı.

İHA'nın diplomatik kaynaklardan aktardığı bilgiye göre Şakir Özkan Torunlar, İsrail Büyükelçiliği'ne atandı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Newyork BM Daimi Temsilciliği'ne getirilirken, Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı ise Brüksel AB Daimi Temsilciliği'ne getirildi.

ŞAKİR ÖZKAN TORUNLAR KİMDİR?

19601 yılında Mersin'de doğan Şakir Özkan Torunlar, 1982 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu, 1983 yılında ise Dışişleri Bakanlığı'nda göreve başladı.

Torunlar, 2008-2010 yıllarında Bangladeş Büyükelçisi oldu, 2010-2014 yılları arasında Kudüs Başkonsolosu olarak Filistin Büyükelçiliği görevini üstlendi.

Torunlar 2017 - 2021 tarihleri arasında da Hindistan Büyükelçisi görev yaptı.

TÜRKİYE İLE İSRAİL ARASINDA NORMALLEŞME ADIMLARI

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin yeniden normalleşmesi için bir süredir adımlar atılıyordu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, şubat ayında İsrail ziyaretinde bulunarak gerekli koordinasyonu kurmuşlardı. Bu ziyaretin ardından İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Erdoğan’ın davetlisi olarak 9-10 Mart 2022 tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret etmiş ve yapılan görüşmelerden sonra icra edilen ortak basın toplantısında ilişkilerin normalleşmesi hususunda karşılıklı iyi niyet temennileri dile getirilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 24-25 Mayıs 2022 tarihlerinde Filistin ve İsrail’i kapsayan iki günlük bir ziyaret gerçekleştirmişti. Çavuşoğlu'nun ziyareti, Dışişleri bakanı seviyesinde 15 yıl aradan sonra gerçekleşen ilk ziyaret olmuştu.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ise 23 Haziran 2022 tarihinde resmi temaslarda bulunmak için Ankara'ya gelmişti. Bu ziyaret, İsrail'den Türkiye'ye 16 yılın ardından ilk kez dışişleri bakanı seviyesinde gerçekleşen ziyaret olmuştu.

Türkiye ile İsrail, 17 Ağustos'ta diplomatik ilişkilerin en üst seviyeye çıkarılmasının kararlaştırıldığını ve karşılıklı büyükelçi atanacağını açıklamıştı.