Türkiye asgari ücrette Avrupa’dan 5 kat fakir

Açlık sınırının altında bulunan asgari ücret yüksek enflasyonun altında her geçen gün erimeye devam ederken, döviz kurundaki artışla birlikte Avrupa’nın gelişmiş ülkelerindeki ortalama asgari ücretin tam 5 kat altına düştü. Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, “Sürekli ‘büyümemizi kıskanıyorlar’ dediğimiz AB ülkelerindeki asgari ücretler ülkemizdeki asgari ücretin en az 5 katı seviyesinde. Eğer ki iktidar gerçekten büyüyen bir ekonomiye ve güçlü bir potansiyele sahip olduğumuzdan emin ise, ülkede çalışanların ücretlerini ve yaşam seviyelerini AB ülkeleri seviyesine çekmesi gerekmektedir” dedi.

Krizdeki ülkeler bile üçe katladı
Türkiye’deki asgari ücret ile Avrupa Birliği ülkelerindeki asgari ücret miktarlarını karşılaştıran Ağbaba, “Asgari ücretler Hollanda’da bin 430 avro, Fransa’da bin 386 avro ve Almanya’da ise bin 102 avro civarındadır. Bu üç ülkenin asgari ücreti ortalama olarak Türkiye’deki asgari ücretimizin 5 katına denk gelmektedir. Yani Türk Lirası ile karşılaştırıldığında AB genelinde ki ortalama ücret 4 bin liranın üzerindedir” dedi. Krizdeki İspanya’da bile asgari ücretin Türkiye’nin 3 katı olduğunu ifade eden Ağbaba, “Tüm bunların yanı sıra AB ülkelerinde eğitimden sağlığa ulaşımdan barınmaya kadar temel ihtiyaçlar giderleri asgari ücretli çalışanlar için karşılanabilecek bir düzeyde yer almaktadır” bilgisini de verdi.

Maaşlarla ay bitmez
Türkiye’de asgari ücretliler için yaşamın katlanılamaz bir hale geldiği uyarısında bulunan Ağbaba, “İktidar çalışanlara hem açlığı reva görürken hem de kamusal haklarından mahrum bırakmaktadır. Sürekli olarak büyük ve güçlü ekonomi vurguları, istikrarlı büyüme söylemleri, ülkemizdeki asgari ücret oranı ve yaşam koşulları göz önüne alındığında gerçek dışı bir söylem olduğu açıktır” dedi ve Türkiye’deki yurttaşların yaşam seviyelerinin AB ülkeleri seviyesine yükseltilmesini istedi.