Uluslararası Çalışma Örgütü'nün Küresel Ücret Raporu'ndaki 42 ülkenin kıyaslamasına göre Türkiye, sigorta primi ve vergilerin brüt asgari ücretteki payı açısından ilk 5'te yer alıyor.

Türkiye asgari ücretten prim ve vergi kesintisinde ilk 5'te

Aralık ayında başlayacak asgari ücret görüşmeleri öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücret üzerindeki vergileri yeniden düzenlemek için modeller üzerinde çalıştıklarına ilişkin açıklamanın ardından, iş dünyasından da bu yönde mesajlar geldi.

Son olarak İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücrete enflasyon oranındaki zammı iş dünyasının, bu oranın üzerindeki zammı ise vergi yüklerinin azaltılmasıyla devletin karşılamasını önerdi.

Peki asgari ücret üzerindeki vergi yükü konusunda Türkiye nerede bulunuyor?

Bloomberg HT'den Tahsin Akça'nın haberine göre Uluslararası Çalışma Örgütü'nün Küresel Ücret Raporu'ndaki 42 ülkenin kıyaslamasında Türkiye, sigorta primi ve vergilerin brüt asgari ücretteki payı açısından ilk 5'te yer alıyor.

Türkiye asgari geçim indirimi düşüldükten sonra geriye kalan gelir vergisi ve damga vergisi dikkate alındığında ücret üzerindeki yüzde 7 gelir vergisi ve yüzde 15 sigorta primi payı ile Fransa ile birlikte yüzde 22'lik oranı paylaşıyor. Ancak Fransa'da vergi ve prim yüzde 11'er oranla eşit paylaşılıyor.

Sadece vergi dikkate alındığında ise Türkiye, yüzde 7'lik oranla 42 ülke arasında 8'inci sırada yer alıyor. Sadece vergi dikkate alındığında yüzde 20 ile Ukrayna en yüksek kesintiyi yapan ülke, ardından yüzde 15'le Macaristan, yüzde 13'er oranla da Yeni Zelanda ve Rusya sıralanıyor.

Türkiye'de 3.577 TL'lik brüt asgari ücret üzerinde halen 456 TL Gelir Vergisinden 268 TL'lik Asgari Geçim İndirimi düşüldükten sonra kalan kısımda 187.8 TL AGİ sonrası Gelir Vergisi ve 27.1 TL de damga vergisi bulunuyor.