Avusturya’nın başbakanlık binasına İsrail bayrağı çekmesine tepki gösteren Erdoğan’ın sözleri ardından Avusturyalı bakanlardan açıklamalar geldi, Türkiye Dışişleri Bakanlığı yanıt verdi. Bugün ise Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun Avusturya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Türkiye-Avusturya gerilimi: Büyükelçi Ozan Ceyhun, Avusturya Dışişleri’ne çağrıldı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, başbakanlık binasına İsrail bayrağı çeken Avusturya’ya yönelik sözleri ardından Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun Avusturya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Avusturya Dışişleri Bakanı da, Erdoğan’ın sözleri hakkında açıklama yaptı.

Avusturya’da Başbakan Sebastian Kurz ve Dışişleri Bakanı Schallenberg cuma günü Gazze'den İsrail topraklarına yönelik roket saldırılarını kınamıştı. Bunun bir işareti olarak da Viyana’da Avusturya başbakanlık ve dışişleri bakanlığı binalarına İsrail bayrağı çekilmişti.

Erdoğan dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nda Avusturya hükümetinin İsrail’e destek vermesini, "Başbakanlık binasına İsrail bayrağı çeken Avusturya devletini telin ediyorum, böyle bir resmi makama bir terör devletinin bayrağını çekmek terörle izdüşümü bir hayat yaşamak demektir" ifadeleriyle eleştirmişti. Erdoğan, "Avusturya devleti herhalde soykırıma tabi tuttukları Yahudilerin faturasını Müslümanlara ödetmeye çalışıyor. Aynı şekilde İsrail'in Kudüs'te ve Gazze'de yaptıklarına destek veren diğer ülkeler de çocuk katillerinin günahlarına ortak olmak suretiyle tarihe ve insanlığa karşı işledikleri bu suçun karasıyla anılacaklardır" demişti.

AVUSTURYALI BAKANLARDAN ERDOĞAN’A YANIT

Erdoğan’ın ifadeleri ardından Avusturya Dışişleri Bakanı Schallenberg, Ortadoğu’daki çatışmanın öfkelenerek çözülemeyeceğini, Türkiye’nin gerilimin düşürülmesine katkıda bulunması gerektiğini söyledi.

Bakan, “Ortadoğu’daki çatışma öfkelenerek çözülemez. Hamas bir terör örgütüdür. Bize eylem yasasını dayatmalarına izin vermemeliyiz” derken İsrail'in yanında yer alan, Avusturya hükümetinin de dahil olduğu hükümetlere yönelik bu tür saldırılarla Türk siyasetçilerin bir kez daha ‘korkunç hukuk anlayışlarını’ ortaya koyduklarını savundu. Schallenberg, “Türkiye’yi ateşe körükle gitmek yerine, acilen gerilimin düşürülmesine katkıda bulunmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ülkenin İçişleri Bakanı Karl Nehammer ise, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını "İsrail krizi" olarak tanımlayarak, bu gerilimin artmasında Türkiye'nin rol oynadığını söyledi.

Türkiye'nin, söz konusu gerginliğe ne tür bir etkisinin olduğuna ilişkin soru üzerine ise Nehammer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarına işaret ederek, Viyana'da düzenlenen gösterilerde Türk bayraklarının açılmasının ve İsrail politikaları karşıtı eylemlere Türk kökenli vatandaşların destek vermesinin, gerilimi artırdığı iddiasında bulundu.

DIŞİŞLER BAKANLIĞI’NDAN AVUSTURYA’YA TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Nehammer’e verdiği yanıtta, “Avusturya İçişleri Bakanı'nın, İsrail'in Filistinlileri hedef alan vahşi saldırılarına karşı Viyana'da gerçekleştirilen protesto gösterileri bağlamında bugün ülkemiz ve Sayın Cumhurbaşkanımız hakkında yaptığı gerçeklikten kopuk beyanları külliyen reddediyor ve kınıyoruz. Avusturya makamlarını tamamen iç politika kaygılarıyla yapılan ve Türkiye-Avusturya ilişkilerine zarar veren Türkiye aleyhtarı bu tür açıklamalara son vermeye davet ediyoruz” dedi.

BÜYÜKELÇİ BAKANLIĞA ÇAĞRILDI

Bu gelişmelerin ardından Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun Avusturya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Sputnik'te yer alan habere göre Bakanlık, gelişme ardından Sputnik’e “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu saçma açıklamalarının ardından Türk Büyükelçi, Avusturya'nın tutumu son derece net bir şekilde iletilmek üzere sabah saatlerinde dışişleri bakanlığına çağrıldı” açıklaması yaptı.