CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, “2015 yılında asgari ücret dolar bazında 429 dolar iken, 2022 yılı ocak ayında asgari ücrete yüzde 50 zam yapılmasına rağmen TL’nin değer kaybı nedeniyle asgari ücret Haziran 2022 itibariyle 247 dolar civarına kadar gerilemiştir. Maalesef 247 dolarlık asgari ücretle Türkiye, Latin Amerika’nın en yoksul ve güvencesiz ülkelerinden biri olan Bolivya’nın asgari ücret seviyesinin gerisine düşmüştür” açıklamasını yaptı.

"Türkiye, Bolivya’nın asgari ücret seviyesinin gerisine düştü"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel, yaptığı açıklamada; Türk Lirası'nın değer kaybetmesi ile birlikte 4 bin 250 lira olan asgari ücretin dolar bazında 247 dolar seviyesine kadar gerilediğine dikkati çekti.

“Türkiye, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) standartlarının oldukça altında bir emek piyasasına evrilmiştir” değerlendirmesini yapan Açıkel, “Ortalama ücretin asgari ücrete yakınlığında Türkiye, OECD içinde Kolombiya’dan sonra en kötü durumdaki ülkedir" dedi.

Açıkel, şöyle devam etti: "Ülkemizde asgari ücretle çalışanların oranının toplam istihdam içinde çok yüksek oranda olması, AKP’nin çarpık ekonomi yönetiminin sonucudur. Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında en fazla asgari ücret ve civarında maaşla çalışma oranı Türkiye’dedir. Bunun yanı sıra 2,5 milyondan fazla vatandaşımız asgari ücretin altında bir maaşla çalışmaya mecbur bırakılmaktadır. Ayrıca emekli olmasına rağmen, düşük emekli maaşları nedeniyle çalışmaya devam etmek zorunda kalan milyonlarca vatandaşımız da kayıt dışı bir şekilde çalışmaya devam etmek zorunda kalmıştır."

"Asgari ücretin dolar cinsinden değerine bakıldığında, durumun vahameti daha net olarak karşımıza çıkmaktadır" diyen Açıkel, "2015 yılında asgari ücret dolar bazında 429 dolar iken, 2022 yılı Ocak ayında asgari ücrete yüzde 50 zam yapılmasına rağmen TL’nin değer kaybı nedeniyle asgari ücret Haziran 2022 itibariyle 247 dolar civarına kadar gerilemiştir" ifadelerini kullandı.

Açıkel, şöyle devam etti: "Maalesef 247 dolarlık asgari ücretle Türkiye, Latin Amerika’nın en yoksul ve güvencesiz ülkelerinden biri olan Bolivya’nın asgari ücret seviyesinin gerisine düşmüştür. Asgari ücretin, siyasi istikrarsızlıklarla ve uzun süreli krizlerle anılan ülkeler olan Bolivya’da 271 dolar, Peru’da 294 dolar, iç savaş yaşayan Libya’da 325 dolar, Paraguay’da 335 dolar olması; Türkiye’deki asgari ücret seviyesinin halkımızı açlık ve yoksulluk içinde fakirleştirdiğini net şekilde göstermektedir."

(ANKA)