Türkiye bu ayıptan kurtulmalı

HABER MERKEZİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Barış akademisyenleri’yle ilgili, “Savcılık soruşturma açmış takipsizlik vermişse, mahkeme beraat vermişse bunların tamamının görevlerine iade edilmesi lazım, Türkiye’nin bu ayıptan kurtulması lazım” dedi.


Güneydoğu illerindeki ‘abluka’nın bir an önce son bulmasını talep eden bin 128 üzerindeki akademisyen, ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bir bildiri yayınlamıştı. Bildirinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, akademisyenleri hedef alarak “Bu aydın müsveddeleri kalkıp devletin bir katliam yaptığından bahsediyor. Ey aydın müsveddeleri, siz karanlıksınız karanlık. Aydın falan değilsiniz. Sizler oraların adresini bilemeyecek kadar karanlık ve cahilsiniz” demişti.

Konuyla ilgili İkinci Yüzyılda Eğitim Hakkı Çalıştayı’nda konuşan Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Farklı düşünebiliyorsanız, o ülkenin hızla büyümesine en büyük katkıyı siz yapıyorsunuz veya yapacaksınız demektir. Orta Çağ’da bir kişi çıkıyor, ‘dünya yuvarlaktır’ diyor. Herkes dünyanın düz olduğuna inanıyor. Engizisyon mahkemesine götürüyorlar. Bugün farklı düşünmenin ne kadar değerli olduğunu gelişmiş ülkeler kavramıştır. Biz ise farklı düşünenleri hala cezalandırmaya devam ediyoruz. Barış Akademisyenleri, farklı düşündüler diye üniversitelerden attık. Niçin, niye atıyoruz, hangi gerekçeyle atıyoruz ve 21. yüzyılda yapıyoruz bunu. Kanun hükmünde kararname ile görevine son verilen; tabii savcılık soruşturma açmış takipsizlik vermişse, mahkeme beraat vermişse; bunların tamamının görevlerine iade edilmesi lazım, Türkiye’nin bu ayıptan kurtulması lazım.

Erdoğan da Vali de engel olamayacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 4 Aralık’ta Mersin’de miting yapacakları alanın yasaklanmasına tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bir süre önce miting yaptığı Cumhuriyet Meydanı’nın Valilik tarafından yasaklandığını hatırlatan CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Sayın Vali, Cumhuriyet Meydanı’nı yasaklıyor, başka bir yer göstermiş, mitingimizi yapacağız. Vali de görecek, Erdoğan da görecek, herkes görecek” dedi.