​Türkiye’nin ticari ve askeri alanda işbirliği içinde olduğu Katar’ın Arap ülkeleriyle yaşadığı krizde AKP’nin alacağı pozisyon merak konusu. CHP Milletvekili Salıcı krizde taraf olunmayan bir siyaset izlenmesi gerektiğini söyledi

Türkiye bu bataklıkta kesinlikle taraf olmamalı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Katar ile Türkiye arasında AKP iktidarları döneminde artan ekonomik ve askeri alanda birçok işbirliği bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “değerli müttefik” diye nitelediği Katar’la Türkiye arasında art arda askeri, siyasi ve eğitim alanlarında anlaşmalar imzalandı. Son olarak 4 Mayıs’ta TBMM’de kabul edilen anlaşma belirsizliklerle dolu olması ve ‘tipik askeri işbirliği ve yardımlaşma anlaşmasının ötesine geçtiği’ gerekçeleriyle eleştirildi. Bölgedeki en büyük Amerikan üssüne ev sahipliği yapan Katar’da, anlaşmayla birlikte 3 binden fazla Türk askerinin de konuşlandırılmasının kararlaştırılması, Türkiye-Katar ilişkilerindeki soru işaretlerine dikkat çekilerek, “Ne işimiz var Katar’da” sorularına yol açtı.

En büyük sermaye destekçisi

AKP’nin 14 yıllık iktidarı sürecinde kavgalı olmadığı ender ülkelerden olan Katar, teröre destek vermenin yanı sıra İran’la yakınlaştığı gerekçesiyle Türkiye’nin dış politikadaki diğer partnerlerinden Suudi Arabistan’ın tepkisini çekiyor. Türkiye’nin, gün geçtikçe bozulan ekonomisini canlandırma noktasında en büyük sermaye destekçisi Katar ile son dönemde ABD ile iyi ilişkide olan Suudi Arabistan arasındaki tartışmada taraf olup olmayacağı merak konusu. Bunun yanı sıra AKP’nin Müslüman Kardeşler’e verdiği desteğin de Körfez’de yaşanan krizin sorunsuz atlatılması önünde engel teşkil edebileceği düşünülüyor.

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan krizin Türkiye’ye olası yansımalarını BirGün’e değerlendirdi.

Katar’ın aralarında Suudi Arabistan’ın da bulunduğu ülkelerle yaşadığı krizin geçmişte işaretleri olduğuna dikkati çeken Salıcı “Trump’ın Arabistan ziyaretinde yüksek miktarlı bir silah anlaşması imzalandı. ABD’nin silah anlaşması imzaladığı Suudiler, İran’ı rakip ülke olarak görüyor. Trump’ın politikaları da İran aleyhinde. ABD’nin politikaları ilişkileri daha da geriyor” diye konuştu.

Katar krizinde Türkiye’nin ne yönde tavır alacağının ise belirsiz olduğunu söyleyen Salıcı, Türkiye’nin Katar’da askeri üs oluşturma hazırlığına dikkati çekerek, “Katar’da başka ülkelerin de askeri üsleri var. Katar, son rakamlara göre 12 bin civarında ordusu olan bir ülke. Herhangi bir tehditte kendisini savunma ihtimali olmayan bir ülke” ifadelerini kullandı.

Türkiye taraf olmayan siyaset izlemek zorunda

AKP iktidarı döneminde, Katar’la ticari ve askeri alanda ‘iyi’ ilişkiler geliştirildiğini söyleyen Salıcı, “Türkiye’nin tartışmada taraf olan iki ülkeyle hem askeri hem de ticari anlamda ilişkileri var. Ancak Suudi Arabistan ile ilişkiler kopma noktasına geldi” dedi. Türkiye’nin denklemden, tartışmanın tarafları olan Arabistan’ı, Katar’ı ve İran’ı ‘kırmayan’ bir siyasetle çıkması gerektiğine vurgu yapan Salıcı, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun açıklamalarını hatırlatarak, “Hükümetin yaptığı açıklama da gelinen noktadan rahatsız olunduğunu gösteriyor. Hükümet de bu süreci net bir şekilde taraf olmadan çözmek istiyor. Zaten Türkiye’nin bunun dışında bir politika izlemesi söz konusu değil” diye konuştu.

Müslüman Kardeşler’e verilen destek rahatsızlık yaratır

Mısır’ın AKP’nin Müslüman Kardeşler’e verdiği destekten duyduğu rahatsızlığı en net biçimde ifade eden ülke olduğunu sözlerine ekleyen Salıcı, şunları kaydetti:

“Mısır’ın rahatsızlığına benzer bir durum Katar’la ilişkisini kesen Suudi Arabistan ve diğer ülkeler açısından da geçerli olur. Türkiye’nin bu anlamda daha kapsamlı bir siyaset izlemesi lazım. Özellikle tekrar belirtmek gerekiyor ki Türkiye’nin bu bataklıktan taraf olmayan bir siyasetle çıkması lazım.”