Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bütçesinden Türkiye Çevre Ajansı’na 801 milyon 386 bin lira aktarıldığı ortaya çıktı. Konuya ilişkin açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise söz konusu ödeneğe ilişkin "2872 sayılı Çevre Kanunu'nun ek 11'nci maddesi uyarınca tahsil edilen geri kazanım katkı paylarının yüzde 25'ine tekabül eden yasal bir gelirdir" açıklamasında bulundu.

Türkiye Çevre Ajansı'na bakanlık bütçesinden 801 milyon lira aktarıldı
Fotoğraf: AA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ilişkin Sayıştay raporu yayımlandı. Buna göre, bakanlığın 3.4 milyar lira olan ödeneği yıl içinde revize edilerek 10.2 milyar liraya çıkarılırken, 2021 harcaması ise 9.8 milyar lira oldu.

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre, bakanlığa ayrılan ödenekten, Türkiye Çevre Ajansı Başkanlığı’na 801 milyon 386 bin lira; Kuzey Kıbrıs’taki 'Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi' projesi için ise 600 milyon lira aktarıldı.

Sayıştay raporlarında Emine Erdoğan’ın himayesinde hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi’ndeki denetim eksiklikleri de dikkat çekmişti. Projeye yönelik kontrol mekanizması kurulmadığı, kontrol sistemi kurma zorunluluğu bulunan yerlere ise yaptırım uygulanmadığı belirtilmişti.

BAKANLIK: AJANSIN GELİRLERİ YASALDIR

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada; 7261 sayılı Kanun'da ajansın faaliyet alanının, nasıl çalıştığının ve gelirlerinin açık, net, şeffaf bir şekilde ortaya konduğu ifadelerine yer verildi. Açıklamada, "Asılsız iddiaya konu olan ve Sayıştay raporlarında da belirtilen gelir de 2021 yılı bütçesinde yer alan, yine kanunun geçici 2. Maddesinde belirtildiği üzere, 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun ek 11'nci maddesi uyarınca tahsil edilen geri kazanım katkı paylarının yüzde 25'ine tekabül eden yasal bir gelirdir" bilgisine yer verildi.

Ajansın gelirlerinin yine kanunda yer aldığı şekilde ajansın faaliyetleri için kullanıldığı belirtilen açıklamada, "Hal böyleyken kanuni bir işlemi, kanuna aykırı, keyfi bir faaliyet gibi göstermek, üstelik de bunu Emine Erdoğan Hanımefendi himayesinde yapıyor algısı yaymak en hafif tabiriyle ahlaksızlıktır. İddialarla ilgili hukuki süreç başlatılacaktır" ifadesi kullanıldı.