Google Play Store
App Store

10 Aralık tarihinden itibaren başlayan İnsan Hakları Haftası dolayısıyla açıklama yapan İHD Başkanı Alataş, 1982 Anayasası'nda yapılan tüm değişikliklere rağmen özgürlükten hâlâ çok uzak olduğumuzu vurguladı

İNSAN HAKLARI HAFTASI'NDA IHD'NIN TALEBİ: Türkiye darbe Anayasası ile yönetilemez

İ nsan Haklan Derneği (İHD) Genel Başkanı Yusuf Alataş, insan hakları bildirgesinin insanlık ailesini oluşturan bütün halklar ve milleder için ortak bir ideal olduğunu belirterek Türkiye'nin artık darbe anayasası ile yö-netilemeyeceğini kaydetti.

Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle başkentte Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yapan İHD Başkanı Alataş, " insan hakları evrensel bildirgesinin kabul edilişinin 58. yıldönümünde bütün dünyada adalet, eşitlik ve barışın sağlanmasından hala çok uzaktayız" dedi. BM İnsan Hakları Belgelerine imza koyan ve yükümlülük altına giren devletlerin daha önce olmadıkları kadar insan hakları ihlali yaptıklarını kaydeden Alataş şöyle konuştu:

" Özellikle 11 Eylül saldırılarından sonra hem ABD'de hem de bütün dünyada, çok kültürlülük, insan hakları ve sivil toplum örgütleri güvenlikçi bir paradigma ekseninde sorgulanmaya başladı, özgürlük mü, güvenlik mi? İkilemi dayatılarak tüm toplumsal ve siyasal talepler terörizmle mücadele söylem ve uygulamaları ile bastırılmaktadır. "

'BU ANAYASA İLE OLMAZ'
İnsan haklarının kaynağı olarak gösterilen Avrupa ülkelerinde dahi özel hayatın gizliliği, yabancı düşmanlığı, etnik ve dini ayrımcılık yapıldığına dikkat çeken Alataş, Türkiye'de uygulanan Anayasa'nın insan hakları alanındaki eksikliklere yanıt vermediğini bildirdi. Alataş "Türkiye'de 1999 yılından bu yana 9 demokratikleşme paketi ile birçok maddesi değiştirilen 1982 anayasası yapılan tüm düzenlemelere rağmen insan hak ve özgürlüklerini karşılamaktan son derece uzaktır" diye konuştu. İHD, açıklamanın ardından halka 'Haklarımızı bilelim, haklarımızı talep edelim" başlıklı broşürler dağıttı.

Dünya'da gün bizde hafta
İNSAN
Hakları Evrensel Bildirgesinin kabul edilişinin 58'inci yıl dönümünde, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi İnsan Hakları Haftası'na ilişkin Sultanahmet Parkı'nda bir basın açıklaması yaptı.

İHD adına konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Hürriyet Şener, aslında bugünün dünyada İnsan Hakları Günü olarak kutlandığını ancak Türkiye gibi insan hakları ihlallerinin fazla olduğu ülkelerde İnsan Hakları Haftası olarak kutlandığını belirtti. Ülkenin demokratikleşmesinin önündeki en büyük engelin militarizm olduğunu da söyleyen Şener, "Türkiye'de, 1999 yılından bu yana dokuz demokratikleşme paketi ile birçok maddesi değiştirilen 1982 Anayasası yapılan tüm düzenlemelere rağmen insan hak ve özgürlüklerin karşılamaktan son derece uzaktır" dedi.

İnsan Hakları Haftası boyunca "Haklarınızı biliyor musunuz?" başlıklı broşür dağıtımı, Film gösterimleri, cezaevleri için oturma eylemi, dia gösterimleri yapacaklarını duyuran Şener, etkinliklere 17 aralık pazar günü İstiklal Caddesi'nde yapacakları İnsan hakları Yürüyüşü ile son vereceklerini söyledi.

Dinçer: 301 insan hakları ihlalidir
EGITIM-SEN
Genel Başkanı Aladdin Dinçer, İnsan Hakları Evrensel BM -dirgesi'nin BM tarafından kabul edilişinin 58. yılında insan hakları alanında ciddi ihlaller yaşandığını bildirdi. "İnsan hakları ile birlikte insandır" diyen Dinçer, TCK'nın 301. maddesinin bu ihlallerin başında geldiğini söyledi.

Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Eğitim Sen Başkanı Alaaddin Dinçer, Türkiye'deki insan hakları ihlallerine dikkat çekti. Türkiye'de insan hakları alanında, özellikle düşünceyi ifade ve örgütlenme özgürlüğü önünde hala ciddi yasal ve fiili engeller bulunduğunu belirten Dinçer, "Başta 301. madde olmak üzere İZ Eylül döneminden kalan, yasakçı ve özgürlükleri kısıtlayıcı, çok sayıda düzenleme, sendikal haklar ve demokrasi mücadelesi yürütenlerin önünde bir duvar gibi yükselmektedir."dedi.