Forbes Dergisi’nin yayımladığı listeyee göre Türkiye’nin en zengin ilk 25 kişisinin toplam serveti 42,9 milyar dolara ulaştı. Günlük kur ile hesaplandığında bu servetin Türk Lirası cinsinden büyüklüğü ise 227,3 milyar TL. Üstelik bu servet hisse senedi, mevduat, tahvil, bono gibi nakit benzeri varlıklardan oluşurken, nakit olmayan ve beyan edilmeyen varlıklar ise hesaba dahil değil. Diğer […]

Türkiye’de 100 kişi milyarlarla oynuyor

Forbes Dergisi’nin yayımladığı listeyee göre Türkiye’nin en zengin ilk 25 kişisinin toplam serveti 42,9 milyar dolara ulaştı. Günlük kur ile hesaplandığında bu servetin Türk Lirası cinsinden büyüklüğü ise 227,3 milyar TL. Üstelik bu servet hisse senedi, mevduat, tahvil, bono gibi nakit benzeri varlıklardan oluşurken, nakit olmayan ve beyan edilmeyen varlıklar ise hesaba dahil değil.

Diğer yandan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) 2019 asgari ücret gerçeği raporuna göre Türkiye asgari ücretlilerin toplam çalışanlara oranında yüzde 43 ile Avrupa birincisi. Türkiye’yi yüzde 19 ile Slovenya takip ediyor. Buna göre Türkiye’de sadece emeği ile geçinen insanların yüzde 43’ü asgari ücret elde ediyor. 2019’da asgari ücret civarında gelir elde eden kişi sayısı ise yaklaşık 7,5 milyon. 2019 yılında ayda net 2020 TL ile geçinmek zorunda kalan 7,5 milyon kişinin yıllık net geliri 181,8 milyar TL.

  • 25 kişinin toplam serveti: 227,3 milyar TL
  • 7,5 milyon asgari ücretlinin yıllık net geliri: 181,8 milyar TL

Sermayedara vergi kıyağı AKP’den

AKP döneminde sermayedarlar servetlerine servet katarken Türkiye emekçiler için cehenneme döndü. Vergi yükünü emekçinin sırtına yükleyen AKP hükümetlerinin iktidara geldikten sonra ilk icraatlarından biri 2004 yılında yüzde 33 olan Kurumlar Vergisi oranını yüzde 20’ye düşürmek oldu. Böylece ortaya çıkan bütçe açığı ise yoksul halk kesimlerinin vergi yükü artırılarak finanse edildi.

ÖTV yoksulun kamburu oldu

2002 yılında lüks tüketimden vergi alınması için kanunlaşan Özel Tüketim Vergisi, AKP döneminde halkın zorunlu giderlerinden alınmaya başladı. Sigaradan, tırnak makasına, televizyondan, cep telefonuna, traş köpüğünden doğalgaza en hayati ürünlerden ÖTV alınırken, sermayedarın ödemediği vergileri halk ödedi. Üstelik bu vergiler fiyatın içine gizlendiği için yurttaşların çoğu vergi ödediğinin dahi farkında değil.

faiz gideri zenginin cebinde

2019 yılı bütçesine göre hazine 117 milyar TL faiz ödemesi yapmayı planlıyor. Bu tutar Cumhurbaşkanlığı ödeneğinin 50, Diyanet İşleri Başkanlığı ödeneğinin ise 10 katından daha fazla. Hazine ödeyeceği faizin büyük kısmını ise tahvil ve bono sahibi olan sermaye kesimine ödeyecek.

Servetten vergi alınmıyor

227,3 milyar TL’ye ulaşan 25 kişinin serveti vergilendirilmiyor. Türkiye’de servet sahipliği üzerinden alınan 3 vergi bulunsa da bunlar toplam vergi hasılatı içinde küçük bir paya sahip. Servet üzerinden alınan vergiler;

Emlak vergisi: Bina, mesken, arsa ve arazi sahiplerinden emlakın değeri üzerinden alınıyor. Oranı binde 1 ila 3 arasında değişiyor.

Motorlu taşıtlar vergisi: Motorlu taşıt sahiplerinden alınıyor. Oranı bulunmuyor, doğrudan tutar üzerinden alınıyor.

Veraset ve intikal vergisi: Miras, bağış gibi servetin karşılıksız el değiştirmesinden bir defaya mahsus alınıyor. Oranı karşılıksız el değiştiren servetin değerinin yüzde 1’i ila 10’u arasında değişiyor.

Öte yandan Türkiye’de mevduat hesapları, altınlar, dövizler, hisse senetleri ise vergi dışı tutuluyor.

İşte en zengin ilk 10

1- Erman Ilıcak: 3,8 milyar dolar
2- Murat Ülker: 3,7 milyar dolar
3- Hüsnü Özyeğin: 2,1 milyar dolar
4- Osman Kibar: 2,1 milyar dolar 5- Ferit Şahenk: 2 milyar dolar
6- Semahat Arsel: 2 milyar dolar
7- Ahmet Çalık: 2 milyar dolar
8- Filiz Şahenk: 1,9 milyar dolar
9- Rahmi Koç: 1,9 milyar dolar 10- Melih Abdülhayoğlu: 1,8 milyar dolar

Sarayın müteahhidi 1’inci sırada

Rönensans Holding’in yönetim kurulu başkanı olan Erman Ilıcak 3,8 milyar dolarlık kişisel servetiyle Murat Ülker’i tahtından etti. Erman Ilıcak’ın geçmişinde ise dolgun kamu ihaleleri bulunuyor. Toplam maliyeti kamuoyuna duyurulmayan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın inşaatını üstlenen Rönesans Holding şimdi de İkitellide Türkiye’nin en büyük Şehir Hastanesi’ni inşa ediyor. Öte yandan Rönesans Holding basında sık sık işçi çıkarmalar ile gündeme geliyor.