Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), 6 Ekim Kadın Muhtarlar Günü için yaptığı açıklamada kadınların eşit temsilin önemini vurgulayarak, temsiliyetin hala yetersiz olduğunu ifade etti.

Türkiye’de 50 bin 285 muhtardan sadece 1120'si kadın
Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), Kadın Muhtarlar Günü için açıklama yaptı. KA.DER, muhtarlık kurumunda kadın temsilinin artırılması için adım atmaya çağırdı.

KA.DER, 26 Ekim Kadın Muhtarlar Günü için yaptığı açıklamayı kamuoyuyla paylaştı. Muhtarlık kurumunda kadınların eşit temsilin önemini vurgulayarak, temsiliyetin hala yetersiz olduğunu ifade etti.

KA.DER, 1829’dan itibaren var olan muhtarlık kurumu için eşit temsilin önemine şu sözlerle dikkat çekti:

“Tüm karar alma mekanizmalarında eşit temsil mümkün. Ama daha da önemlisi, bu gerekli. Çünkü kadın muhtarlar, hem kendi mahallelerindeki kadınların sorunlarının çözümüne aracı oluyorlar, hem de katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getiriyorlar.

“Bu kapsamda, muhtarlık kurumunda kadınların eşit temsil edilmemesi, en temelden ve yerelden, kadınların söz sahipliğine yönelik bir kısıt anlamını taşımaktadır.

"Yereldeki kadınların sorunlarının, kadın bakış açısıyla temelden çözümü için, kadın muhtar adaylarının desteklenmesi kritik önem taşımaktadır.”

1933’teki Köy Kanunu’yla kadınların önemli haklar elde ettiğine dikkat çeken KA.DER’in açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“26 Ekim 1933’te Köy Kanunu’nda yapılan değişiklik ile kadınlar, köylerde muhtarlık ve köy ihtiyar heyeti seçimlerinde seçme seçilme hakkını elde etti. Aydın İli Demircidere Köyü’nde yapılan seçimler sonrasında Gül Hanım, Türkiye’de seçilen ilk kadın muhtar olarak tarihe geçti.

“Bugüne kadar toplam 50 bin 285 olan muhtar sayısının yalnızca 674’i kadın iken, KA.DER'in 2019 yılında başlatmış olduğu yerel seçimlerdeki çalışmalar ve kampanyalar sonucunda kadın muhtar sayısı 1071'e, yapılan ara seçimlerle ise 1120'ye ulaştı.”

“Eşit temsil konusunda henüz yolun başındayız”

KA.DER, 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde kadın muhtar çıkarmayan illeri sıraladı ve konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"2014 Yerel Seçimlerinde Türkiye genelinde kadın muhtar çıkarmamış iller Adıyaman, Batman, Bitlis, Hakkâri, Iğdır, Muş, Sinop ve Şırnak iken, 2019 yılında KA.DER’in yerel seçimlerle ilgili yaptığı çalışmalar kapsamında bu illerin sayısı; Bitlis, Muş, Sinop, Şanlıurfa olarak 4’e düştü. Son durum bize, ‘iyileşme var’ gibi görünse de eşit temsil konusunda henüz yolun başındayız."

"Yerel demokraside mücadele sürecek"

Yerel yönetimlerde kadın temsilinin hala yetersiz olduğunu vurgulayan KA.DER, eşit temsil için mücadelenin devam edeceğini belirtti. Açıklama şöyle devam etti:

“Yerel demokrasinin en köklü kurumu olan muhtarlıkta kadın temsil oranı hala yetersiz. 2024 Yerel Seçimleri'nde en önemli hedeflerimizden biri, kadın muhtar sayısını daha yukarılara taşımak. Bu kapsamda tüm çalışmalarımızı, kadın muhtarlarla birlikte yürütmeye devam edeceğiz.”