Mülkiye Başmüfettişi Oral Karakaya’nın Türkiye'de belediyeciliğe ışık tutacak ilk kitabı ‘Türkiye’de Büyükşehir Belediyeciliğinin Bilançosu’ çıktı. Okuyucularla buluşan kitap, büyükşehir belediyelerinin adeta röntgeni çekiyor.

‘Türkiye’de Büyükşehir Belediyeciliğinin Bilançosu’ okurlarla buluştu

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği görevindeyken, 31 Mart 2018 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı olan Mülkiye Başmüfettişi Oral Karakaya’nın ilk kitabı raflardaki yerini aldı. Oral Karakaya kitabında, Türkiye’de uygulanan büyükşehir belediye yönetimi modelinin, yerel yönetim reformu ve yerelleşme politikaları bağlamında, yerelleşme-merkezileşme ekseninde işlevsel ve örgütsel açılardan kapsamlı bir şekilde analizini yaptı. 2014 yerel seçimleriyle faaliyete geçen büyükşehir belediyelerinin röntgeni çekildi.

KIRSAL ALANIN İHMAL EDİLDİĞİ VURGULANIYOR

Kitapta, merkezi yönetimin büyükşehir belediyeleri üzerinde ve büyükşehir belediyelerinin de ilçe belediyeleri üzerinde kullandığı vesayet yetkileri ve büyükşehir belediye yönetiminde uygulanan başkanlık sistemi eleştirildi. Aynı zamanda ilçeler arasında kaynak dağılımındaki adaletsizliğe değinilirken kırsal alanın ise ihmal edildiği vurgulanıyor.

KARAKAYA: YÖNETİME KATILMA YA DA HESAP SORMA İMKÂNLARI SINIRLI

Oral Karakaya kitabıyla ilgili şunları söyledi:

“Metropollerin işletmecilik ilkeleri doğrultusunda biçimlenen yönetim yapısı, profesyonelleşmeye dayalı örgütlenmesi, kent iktidarının belli ellerde toplanması, kentte yaşayan yurttaşların önemli bölümünün depolitizasyonunu da beraberinde getirmiştir. Düşük gelir düzeyiyle yaşamlarını sürdüren metropol yoksullarının, politikayla uğraşmaya ne zamanları ne de mali güçleri vardır. Ölçek boyutu nedeniyle yönetime katılma ya da hesap sorma imkânları da sınırlıdır. Bu durumda, “kent yurttaşlığı” ve “kent iktidarı”, politikaya zaman ve para harcayabilecek bir azınlığın tekeline girmektedir. Kent yoksulları da metropol yönetimi sosyal politika desteği olarak görmekte, kent rantının dağıtımı mücadelesinin dışında konumlanmaktadırlar.”

Kitapta ayrıca büyükşehir belediye yönetimi modelinin aksaklıkları belirlenerek, bunları giderecek çözüm önerileri tartışmaya açıldı.

ORAL KARAKAYA HAKKINDA

1969 yılında Muğla’da doğdu. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde tamamladı. 1992 yılında Kaymakam Adayı olarak mülki idare amirliği mesleğine başladı. Ülkenin çeşitli ilçelerinde kaymakamlık görevinde bulunduktan sonra 2003 yılında Mülkiye Müfettişliği görevine atandı. 2015-2019 yılları arasında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği görevinde bulundu, ardından Mülkiye Başmüfettişliği görevine döndü.

İçişleri Bakanlığının eğitim programları çerçevesinde 1995 yılında İngiltere’de ve 2012 yılında ABD’de incelemelerde bulundu. İngiltere’de “Kuzey İrlanda Sorunu ve IRA”, ABD’de “ABD’de Metropoliten Alan Yönetimi (New York Şehri Belediye Yönetimi Örneği)” konulu çalışmalar yaptı. Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü tarafından gönderildiği Çin Halk Cumhuriyeti’nde “Personel Reformu” alanında incelemelerde bulundu.

Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Programını, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü doktora programını tamamladı. Türkiye’de Yoksulluk Yönetimi, Memur Dokunulmazlığı, Kamuda Taşeron Personel İstihdam Politikası, Yönetim-Siyaset İlişkisi, Merkez-Yerel İlişkisi ve Mülki İdarenin Dönüşümü, Türkiye’de Yerel Yönetimlerin Yerelliği, Bir Kamu Politikası Analizi: 2001 Yılı Sonrası Uygulanan Yoksullukla Mücadele Politikaları, 6360 Sayılı Kanunla Kurulan Büyükşehir Belediyelerinde Yaşayanların “Büyükşehir” Algısı: Tekirdağ Örneği, 6360 Sayılı Kanunla Kurulan Büyükşehirlerde Dijitalleşme Çabaları: Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Örneği başlıklı bilimsel çalışmaları bulunmaktadır.