Türkiye’de erkekler kadınlardan yüzde 31 daha fazla gelir elde ediyor. Ücretli çalışan erkekler, ücretli çalışan kadınlara göre yüzde 21 daha fazla kazanırken, kendi hesabına çalışanlarda fark yüzde 77’ye çıkıyor.

Türkiye’de erkeklerin geliri kadınlardan yüzde 31 fazla

Emek Servisi

Türkiye’de kadınlar, her alanda olduğu gibi çalışma yaşamında da derin bir eşitsizlik ve ayrımcılıkla yüz yüze. DİSK Araştırma Enstitüsü’nün (DİSK-AR) 18 Eylül Uluslararası Eşit Ücret Günü dolayısıyla hazırladığı rapor, bu eşitsizliği verilerle ortaya koyuyor. Rapora göre, erkekler kadınlardan yüzde 31,4 daha fazla gelir elde ediyor; diğer bir ifadeyle erkekler kadınlara göre üçte bir daha fazla kazanıyor.

YEVMİYELİLERDE FARK YÜZDE 86!

Ücretlerdeki eşitsizlik oranı, çalışma biçimlerine göre farklılıklar gösteriyor. Kendi hesabına çalışan (esnaf, çiftçi vb.) erkekler, kadınlara göre yüzde 77,3 daha fazla kazanıyor. En büyük eşitsizlik ise yevmiyeli çalışanlarda görülüyor. Yevmiye ile çalışan erkekler, kadınlara göre yüzde 85,8 daha fazla gelir elde ediyor.

turkiye-de-erkeklerin-geliri-kadinlardan-yuzde-31-fazla-782564-1.

Rapora göre, ücretli ve işveren olarak istihdamda yer alan kadın ve erkeklerin ortalama yıllık gelir farkı, yevmiyeli ve kendi hesabına çalışanlara göre az. Ücretli olarak çalışan erkekler, ücretli olarak çalışan kadınlara göre yüzde 20,7 daha fazla kazanırken; işveren olarak çalışan erkekler, işveren olarak çalışan kadınlara göre yüzde 20,2 daha fazla kazanıyor.

turkiye-de-erkeklerin-geliri-kadinlardan-yuzde-31-fazla-782565-1.

ÜCRETLİLERDE MAKAS AÇILIYOR

Bu verilere bakarak ücretli çalışmanın ve kayıtlılığın eşitsizliği azalttığını söylemek mümkün; ancak ücretli erkeklerin ücretli kadınlardan yüzde 21 daha fazla kazanması, önemli bir eşitsizliğe işaret ediyor. Üstelik geçmiş yıllarla kıyaslandığında, diğer çalışma biçimlerinin aksine, ücretli kadın ve erkekler arasındaki makasın giderek açıldığı görülüyor. 2006 yılında ücretli çalışan erkekler, ücretli çalışan kadınlardan yüzde 12 daha fazla gelir elde ediyordu. Bu oran 2019’da neredeyse iki katına çıkmış durumda.

Ücretlilerde makasın açılması, erkeklerin gelirinin yıllar içinde kadınlara göre daha fazla artmasından kaynaklanıyor. 2006 yılında ücretli kadınların yıllık ortalama gelirleri 8 bin 262 TL iken 2019 yılında yüzde 263 artışla 29 bin 968 TL’ye yükseldi. Aynı dönemde ücretli erkeklerin ortalama geliri ise yüzde 290 artışla 9 bin 268 TL’den 36 bin 167 TL’ye çıktı. Böylece 2006-2019 yılları arasında erkeklerin ücret geliri, kadınlara göre çok daha fazla artmış oldu.