İtalya’da yerli limon üretimi, ülkelerin iç talebini karşılamaya yetmiyor bu da limonun fiyatını artırıyor. İtalya Ziraatçılar Derneği bunun nedeninin, Türkiye’de artan kolonya üretimi olduğunu açıkladı

Türkiye’de kolonya üretiminin artması nedeniyle İtalya’da limon fiyatları fırladı

İtalya Ziraatçılar Derneği (Coldiretti), Türkiye’nin artan kolonya üretimi nedeniyle limon ihracatını kısmasının, üretimin yetersiz kaldığı İtalya’da limon fiyatlarını artırdığını belirtti.

Ziraatçılar Derneği’nin “Koronavirüs: Limon altın gibi, fiyatı ikiye katlandı” başlıklı açıklamasında şu tespitlere yer verildi: “Türkiye'de limon ihracatına da, maske, solunum cihazı ve diğer sıhhi malzemeler gibi kısıtlayıcı tedbir uygulanıyor. Türkiye'de bu narenciye ürünü, alkol bazlı dezenfektan üretiminde yaygın olarak kullanılıyor ve sonuç olarak fiyat artışı yaşanıyor.”

AÇIKLAMA İTALYA BASININDA YER BULDU

İtalya Ziraatçılar Derneği'nin bu açıklaması, İtalyan basınında da yer buldu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Libero gazetesi dün, “Türkiye yüzünden limon altın gibi pahalı" başlıklı bir haber çıktı. Libero haberinde, “Ankara, dezenfektanda kullanılan narenciyenin ihracatını bloke etti ve fiyatlar iki katına çıktı” ifadelerini kullandı.

Haberde, limon fiyatları artsa da İtalyan üreticilerin bundan "yalnızca kısmen faydalanabildiği", İtalya'da son yıllarda limon üretim alanının çok azaldığı ve çiftçilere sıklıkla maliyetin altında ücretler ödendiği belirtildi. La Repubblica gazetesi de haberi, “Koronavirüs: Türkiye'den İtalya'ya kadar talep patlayışı limon fiyatlarını ikiye katladı” başlığıyla verdi.

Ansa haber ajansı ise “Koronavirüs kriziyle, Avrupa'da ve dünyanın geri kalanında limon talebi uçuşa geçti, üretimin yetersiz olmasının da etkisiyle fiyatlar ikiye katlandı” diye yazdı.