Sedat Peker’in iddialarında adı geçen ‘Guli’ lakaplı Nadir Salifov’un öldürülmesine dair soruşturma tamamlandı, iddianame hazırlandı. İddianamede, Salifov ve Rövşen Canıyev’in liderliğini yaptığı Azeri mafya gruplarının Türkiye’deki savaşına dair ayrıntılar yer aldı.

Türkiye’deki Azeri mafya savaşının ayrıntıları ‘Guli cinayeti’ iddianamesinde

Suç örgütü liderlerinden “Lotu (Kabadayı) Guli” lakaplı Nadir Salifov’un, “Hayalet” lakaplı Rövşen Canıyev’in adamlarınca öldürülmesine ilişkin soruşturma tamamlandı. İki grubun Rusya’dan Ukrayna ve Gürcistan’a, oradan Beşiktaş ve Antalya’ya uzanan, öldürülen grup liderlerinin anıtmezarlarına kadar yansıyan kanlı rekabetinin detayları iddianameyle ortaya çıktı.

Hürriyet’ten Musa Kesler’in haberine göre, İstanbul Beşiktaş’ta Suç Örgütü liderlerinden “Lotu Guli” lakaplı Nadir Salifov’un adamları, 18 Ağustos 2016’da gece yarısı Mafya dünyasının ünlü isimlerinden “Hayalet” ve “Lenkaranski” lakaplı Rövşen Canıyev’i çapraz ateşe tuttu. “Kanuni Ogru” (Kurallı Haydut) olarak bilinen suç örgütü liderlerinin en güçlülerinden biri olan Canıyev, saldırıda hayatını kaybetti. Canıyev’in yakınları da Salifov’u öldürüp intikam almak için İstanbul’da etkili bir yeraltı grubundan yardım istedi. Bu grup Salifov’u öldürecek, karşılığında da 5 milyon dolar alacaktı. Ancak planları umduğu gibi gitmedi. İki grup Bahçelievler’de bir restoranda 2 Ekim 2017’de buluştuklarında polis bu buluşmayı basmış ve iki grubu da gözaltına almıştı.

SINIR DIŞI EDİLMİŞTİ

Ancak Canıyev’in adamları daha sonra Gürcü bir grup ile anlaştılar. Bu grup da İstanbul polisi tarafından yakalandı. Bir başka grup tarafından yapılan bombalı saldırı ise sonuçsuz kaldı. Nadir Salifov Kasım 2018’de İstanbul’da yakalandı. Adamlarının Edirne’de karıştığı çatışmada bir polis vurulmuştu. Sınır dışı edildi ancak kısa bir süre sonra sahte isim ve pasaportla Türkiye’ye geri döndü.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianameye göre, Canıyev’in intikamını almak isteyen adamları onu Türkiye’de adım adım takip ediyordu.

İNTİKAM İÇİN SIZDI

Bu kez daha öncekilerden çok farklı bir taktik kullandılar. Khagan Zeynalov adlı adamlarını Salifov’un yanına sızdırdılar. Grubun planı Salifov’u, Canıyev’in öldürüldüğü 18-19 Ağustos’a gelen günde ve aynı saatte öldürmekti. Ancak planları biraz sarktı. Zeynalov, Salifov’u 20 Ağustos 2020 gecesi Antalya’daki bir otelde yemek yedikleri sırada kafasına ateş ederek öldürdü. Ardından kendisini bekleyen bir araçla olay yerinden kaçtı. Ancak Zeynalov ve şoförü İstanbul’a gelemeden Denizli’de yakalandı. Salifov’u öldüren Zeynalov ile birlikte toplam 12 kişiye “suç örgütü kurmak” ve “adam öldürmek” suçlarından dava açıldı.

MEZARDA DA REKABET ETTİLER

2016’da Beşiktaş’ta öldürülen Rövşen Canıyev’in cenazesi memleketi Azerbaycan’a gönderildiğinde binlerce kişi tarafından karşılandı. Canıyev’e doğduğu şehir olan Lenkeran’da büyük bir anıtmezar yapılıp heykeli dikildi. Ondan tam dört yıl sonra öldürülen Nadir Salifov ise İstanbul Büyükçekmece’de toprağa verildi. Salifov için de ailesi ve adamları Büyükçekmece’deki mezarlıkta büyük bir abide yaptı ve büstünü de oraya yerleştirdi.

GULİ’NİN ADI, SEDAT PEKER’İN İDDİALARINDA GEÇMİŞTİ

‘Guli’ lakaplı Nadir Salifov’un adı, suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarıyla kamuoyunun gündemine gelmişti.

Sedat Peker 5. videosunda Nadir Salifovun, Türkiye'de gözaltına alınıp, polis cinayetine karıştığı için deport edildiğini belirtirken, "Organize şubede bu kişinin deport tutanağında polis katili olduğu yönünde yazı var mı? Ayrıca böyle bir evrak organize şubede var mı?" demişti.

Peker, Mehmet Ağar'ın Salifov'un gözaltına alınmasıyla ilgili iddialarda bulunduğu bölümde de "Mehmet Ağar kendi telefonundan ya da koruma polislerinin telefonundan dönemin İstanbul İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ı arayıp bu arkadaşı bırakın dedi mi? Sinyal ve baz kayıtlarının alınması gerekir, doğru olan o?" diye konuşmuştu.

Sedat Peker, savcıların soruşturmasını istediği konuya dair ayrıca "Nadir Salifov tekrardan Türkiye'ye giriş yapabilmiş mi? Giriş yapmışsa hangi birimin, hangi mahkemenin vermiş olduğu kararla Türkiye'ye gelebilmiş ve deportu kaldırılmış?" sorularını yöneltmişti.

Sedat Peker’in iddiasına göre Türkiye’ye giriş yasağı olan Nadir Salifov, Mehmet Ağar’ın sayesinde Türkiye’ye girmiş ve kendisinden Mubariz Mansimov’u öldürmesi istenmişti.