Kaspersky'nin Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesindeki çalışanlar arasında yaptığı ankette, çalışanların şirketlerin kullandığı robotlar ve otomasyon sistemleri konusunda bazı endişeleri bulunuyor. Rapora göre, Türkiye'deki çalışanların yüzde 55'i işlerini robotlara kaptırmaktan endişe duyuyor.

"Türkiye'deki çalışanların yüzde 55'i işlerini bir robota kaptırmaktan korkuyor"
Fotoğraf: Pixabay

Kaspersky'nin Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesindeki çalışanlar arasında yaptığı ankete göre, Türkiye'deki çalışanların yüzde 55'i işlerini robotlara kaptırmaktan korkuyor.

Kaspersky açıklamasına göre, yapay zeka kullanımı her geçen gün artıyor. Dünya genelinde birçok iş pozisyonunda robotlar kullanılıyor. Yıllardır araba yıkayan, siparişleri teslim eden, depolarda malları tasnif eden, hastalara ilaç dağıtan, fabrikalarda montaj işlerini yapan robotlar bulunuyor. Günümüzde ise akıcı bir sohbet sürdürebilen, karmaşık bilimsel kavramları açıklayabilen, diller arasında metin çevirileri ve daha fazlasını da yapabilme potansiyeline sahip ChatGPT'ler öne çıkıyor.

Kaspersky'nin Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesindeki çalışanlar arasında yaptığı ankette, çalışanların şirketlerin kullandığı robotlar ve otomasyon sistemleri konusunda bazı endişeleri bulunuyor. Türkiye'deki çalışanların yüzde 55'i işlerini bir robota kaptırmaktan korkuyor ve her dört çalışandan biri (yüzde 26) şirketlerinde robotlar veya otomatik sistemlerle ilgili siber güvenlik olayları duyduğunu bildiriyor. Bununla birlikte birçok çalışan da robotlaşmanın getirdiği 'olumlu etkilerin' farkında olduğunu belirtiyor.

"ROBOTLAR, ÇALIŞANLARI TEHLİKELİ İŞLERDEN KURTARIYOR"

Türkiye'den ankete katılan çalışanların, robotların varlığına yönelik olumlu yanıtları da oldu. Otomasyonun çalışanların sağlığına büyük faydası olduğu belirtilen ankete göre, çalışanların yüzde 82'si robotların kendilerini fiziksel olarak zorlayıcı veya tehlikeli işler yapmaktan kurtardığını belirtiyor.

Anket katılımcılarının yüzde 44'ü bunun insan faktöründen kaynaklanan iş kazası olasılığını azalttığını aktarıyor. Bunun yanında çalışanların yüzde 51'i robotların üretim süreçlerinde verimliliği artırdığını ve ekonomik fayda sağladığını da belirtiyor. Ayrıca, yüzde 39'u robotlaşmanın çalışanlara daha ilgi çekici ve daha yüksek ücretli pozisyonlar için yeniden eğitim fırsatı sunduğuna inanıyor.

(AA)