Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik harekatı  dünya gündemine oturdu. Savaşın insanlık suçu olduğu vurguları yapılırken Türkiye’den de sesler yükseldi. Türkiyeli siyasi partilerden peş peşe tepkiler yükselirken, barış vurgusu da yapıldı.

Türkiye’deki siyasilerden Rusya’nın Ukrayna’ya operasyonu hakkında açıklamalar: Kim ne diyor?

Rusya, Ukrayna’ya harekat başlattığını duyurdu. Ukrayna’nın bazı şehirlerinde patlama sesleri yükselirken; Ukrayna kaynakları Ruslara karşılık verildiğini aktardı. Ukraynalı kaynaklara göre 6 Rus uçağı düşürüldü, en az 50 Rus askeri de öldürüldü. Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçılar ise Luhansk ve Donetsk bölgelerinin tamamını ele geçirmek üzere operasyon yürüttüklerini söyledi.

Gelişmeler sürerken Türkiye’deki siyasi parti ve örgütlerden de harekat hakkında açıklamalar yapıyor.

Yapılan açıklamaların bazıları şöyle:

SOL PARTİ: EMPERYALİST MÜDAHALEYE VE SAVAŞA KARŞI DURACAĞIZ

SOL Parti, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyon başlatmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Dünya bir kez daha emperyalist emeller peşinde, ekonomik çıkarlar uğruna, büyük devlet iddialarını kanıtlamak hevesiyle korkunç bir savaşın eşiğinde" denildi. Açıklamada, "SOL Parti anti emperyalist, savaş karşıtı tutumuyla Ukrayna’da ve bölgede kan dökülmesini önlemek, savaş karşıtlarını seferber etmek için bütün gücüyle mücadele edecektir" ifadelerine yer verildi. Açıklamanın tamamı için tıklayın.

turkiye-deki-siyasilerden-rusya-nin-ukrayna-ya-operasyonu-hakkinda-aciklamalar-kim-ne-diyor-984471-1.

CHP: SAVAŞIN ACIMASIZLIĞINI EN İYİ BİZİM TARİHİMİZ ANLATIR

Muhalefet kanadından yapılan açıklamalarda barış vurgusu yapılıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Denizli’de düzenlediği basın toplantısında savaşa karşı olduğunu bildirerek, "Biz bölgemizde bir savaş istemiyoruz. Savaşın acımasızlığını en iyi bizim tarihimiz anlatır. Ulusal Bağımsızlık Savaşını hangi koşullarda verdiğimiz hepimizin belleklerinde kazılıdır” dedi. Açıklamanın tamamı için tıklayın.

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Ukrayna’da vurulan bir bölgeye ait videoyu paylaşarak, “Savaş; acıdır, kandır, gözyaşıdır, katliamdır, sefalettir!” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcılarından Seyit Torun ise Mustafa Kemal Atatürk’ün savaş karşıtı sözlerini paylaşarak tepkisini şöyle dile getirdi: ‘Ancak, ulusun hayatı tehlikeye girmedikçe, savaş bir cinayettir’ M. Kemal Atatürk #SavaşaHayır.

Veli Ağbaba da savaş karşıtı paylaşım yapan CHP’li vekiller arasında. Ağbaba, “Savaş yıkım, acı, gözyaşı ve insanlık suçudur. #SavaşaHayır” dedi.

HDP: SİVİLLERİ KORUYUN

HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “Ukrayna’da olanlar sadece iki komşu ülke arasında yaşanan bir gerilim değil aynı zamanda NATO ve Rusya arasındaki egemenlik mücadelesinin son halkasıdır” denildi.

HDP’nin açıklamsının tamamı şöyle:

"2014 yılından bu yana Ukrayna-Rusya arasında yaşanan gerilim, bugün yaşanan gelişmelerle birlikte büyük bir savaş ve felaketin kapısını aralamıştır. Ukrayna’da olanlar sadece iki komşu ülke arasında yaşanan bir gerilim değil aynı zamanda NATO ve Rusya arasındaki egemenlik mücadelesinin son halkasıdır.

Rusya’nın uluslararası hukuku ihlal ederek başlattığı askeri müdahaleyi kesin bir şekilde reddediyoruz. Rusya Hükümetini, Minsk Anlaşmasına sadık kalarak askeri operasyonları durdurmaya ve müzakere kanallarını yeniden açmaya çağırıyoruz.

Ukrayna Hükümetini, iki blok arasında gerilimi artıracak tutumdan vazgeçmeye çağırıyor, Rusya ile diyalog kurma girişimlerini destekliyoruz.

AKP Hükümetini ise Montrö Boğazlar Sözleşmesinden doğan tüm yetki ve sorumluluklarını hiçbir biçimde esnetmeden yerine getirmeye çağırıyoruz.

Sivillerin korunması ve insani trajedilerin önlenmesi için başta Birleşmiş Milletler ve AGİT olmak üzere uluslararası kurumları inisiyatif almaya çağırıyoruz."

TİP: TEK YOL BARIŞ

Türkiye İşçi Partisi, yayımladığı geniş açıklamada barış çağrısı yaptı. “Rusya'nın saldırısına da NATO'nun genişlemesine de ‘dur’ diyoruz” denilen açıklamada müzakere vurgusu yapıldı. “Türkiye barışın tarafı olmalı, bunun için gerekli girişimleri başlatmalıdır” denilen açıklamanın tamamı şöyle:

turkiye-deki-siyasilerden-rusya-nin-ukrayna-ya-operasyonu-hakkinda-aciklamalar-kim-ne-diyor-984472-1.

KEMAL OKUYAN: BÜYÜK İNSANLIK NEREDE?

Türkiye Komünist Partisi Genel Sekrteri Kemal Okuyan, sOL’da yayımlanan yazısında, “Savaşları durduracak olan, savaştan çıkarı olmayanlardır. Dünyamız bu karabasandan büyük insanlığın ayağa kalkışı ile çıkacaktır” dedi. Okuyan’ın yazısını okumak için tıklayın.

turkiye-deki-siyasilerden-rusya-nin-ukrayna-ya-operasyonu-hakkinda-aciklamalar-kim-ne-diyor-984473-1.

İYİ PARTİ: İKTİDARIN DEĞİL, ÜLKEMİZİN SORUNU

İYİ Parti’den, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine ilişkin, "Ukrayna ve Rusya arasındaki uzlaşmazlığın, bağımsız ve egemen bir devletin toprak bütünlüğünün ne ad altında olursa olsun ihlal edildiği bir noktaya gelmiş olması uluslararası hukukun ve kurallarının ihlali niteliğinde" açıklaması yapıldı. Açıklamada, "Günümüzdeki durum iktidarın değil, ülkemizin sorunudur" denildi. Açıklamayı okumak içi tıklayın.