Dünya üzerindeki diyabetli yetişkinlerin toplam nüfustaki payı açıklanırken, bu oran Türkiye’de yüzde 11 olarak kaydedildi

Türkiye’deki yetişkinlerin yüzde 11’i diyabetli

International Diabetes Federation (IDF) verilerinden elde edilen bilgilere göre, dünya üzerindeki diyabetli yetişkinlerin toplam nüfustaki payı açıklandı. Bu oranın en çok Pakistan’da olduğu görülürken, Pakistan’da diyabetli oranının yüzde 20 olduğu kaydedildi.

Pakistan’dan sonra diyabetli yetişkinlerin toplam nüfustaki oranın en yüksek olduğu ülkeler yüzde 17 ile Malezya, yüzde 16 ile de Suudi Arabistan olarak kayıtlara geçti. Türkiye’de ise bu oran yüzde 11 olarak kaydedildi. Diyabetli yetişkinlerin nüfusa oranla en düşük olduğu yer ise yüzde 3 ile Nijerya olarak saptandı.

DİYABETİ TETİKLEYEN ETKENLER

TTB'den Nilay Etiler, diyabetin halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi: “Hava kirliliğinden strese, obeziteden sağlıksız yaşam koşullarına, beslenme alışkanlığından egzersiz yapmamaya kadar birçok faktör diyabeti tetikliyor. Son 15-20 yıl içerisinde diyabetli çocuk sayısında da artış oldu. Halk sağlığını tehdit eden diyabete neden olan sorunlar bir bütün olarak ele alınmalıdır ve topyekûn bir mücadele başlatılmalıdır. Yaşanan problemler için bugünden bir yol haritası belirlenmezse vaka sayısı her geçen yıl artar.”

DİYABETİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR

Kan şekerinin yüksek olması birçok sağlık sorununu da beraberinde getirebiliyor. Nefropati (böbreklerin hasar görmesi), nöropati (sinirlerin hasar görmesi), retinopati (gözlerin hasar görmesi) ve diyabetik ayak gibi sağlık sorunları, diyabet kontrol altına alınmazsa kaçınılmaz olmaya başlıyor.

DHA