Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Türkiye’den yurtdışına kaçırılan eser sayısına ilişkin “net sayı” verilemeyeceğini belirtti. Kaçak kazılar ile kaçırılan eserlerin yurtdışında muhafaza edildiği depolara ulaşamadıklarını ifade eden Ersoy, “Bu da net sayı verilmesini olanaksız kılmaktadır” dedi

Türkiye’den kaçırılan eserlerin net sayısı yok

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kaçak kazılar ile çıkarılan ve yurtdışına kaçırılan eserlere ilişkin net bir sayı olmadığını açıkladı. Türkiye’den kaçırılan eserlerin yurtdışındaki müzelerde teşhir edilenlerden ayrı muhafaza edildiğini ve bazı müze depolarının ulaşılabilir olmadığını ifade eden Ersoy, “Bu da tespit çalışmalarını güçleştirmekte ve yurtdışındaki kültür varlıklarımıza ilişkin net bir sayı verilmesini olanaksız kılmaktadır” dedi.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a Türkiye’den yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerin 1 Ağustos 2019 itibarıyla sayısını sordu. CHP’li Tanrıkulu’nun önergesinde, “Ülkemizden kaçırılan kaç tarihi eser tespit edilmiştir? Söz konusu eserler hangi ülkelerde ve müzelerde sergilenmektedir” soruları yer aldı.

NET SAYI VERMEK OLANAKSIZ

Bakanlığın bu konuda bir envanteri olmadığını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin yurtdışındaki kültür varlıklarına ilişkin net sayı vermenin “olanaksız” olduğunu bildirdi. Aralarında ABD, Fransa, İngiltere ve İtalya’nın da yer aldığı toplam dokuz ülke ile “Türkiye kökenli eserlerin iadesine yönelik” görüşmelerin devam ettiğini anlatan Ersoy, “Kültür varlıklarının iadesine yönelik çalışmalar, 1970 sözleşmesi ruhuna uygun olarak yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.

DUYARSIZLIĞIN GÖSTERGESİ

Kültür varlıklarının kaçakçılığına ilişkin net bir veri olmamasının üzüntü verici olduğunu kaydeden CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, şunları söyledi:

“Türkiye'de kültür varlıklarının kaçakçılığı konusunda maalesef sağlam bir veri dahi bulunmadığı anlaşılmaktadır. Birçok kültür varlığı talan edilip yurt dışına kaçırıldığı halde buna ilişkin bilgi de yoktur. İnsanlığın ortak mirası olan bu değerlerle ilgili olarak hükümetin bir veri verememesi bile bu duyarsızlığın göstergesi olmuştur.”

TÜRKİYE, UNCESCO SÖZLEŞMESİ’NİN İMZACISI

Türkiye, kültür varlıklarının kaçakçılığına yönelik taraf ülkeler arasında işbirliği öngören 1970 tarihli Unesco Sözleşmesi'ni 1981 yılında imzaladı. Kültür Varlıklarının Kanunsuz İthal, İhraç ve Mülkiyet Transferinin Önlenmesi ve Yasaklanması İçin Alınacak Tedbirlere İlişkin Sözleşme kapsamında 1980 yılından itibaren onlarca eserin Türkiye’ye iadesi sağlandı.