Türkiye Diyanet Vakfı’nın kiracılarına yüzde 70 zam yaptı. Kiracılar ise “Ödemem mümkün değil kapatmak zorunda kalacağım” diye isyan etti.

Türkiye Diyanet Vakfı'ndan kiracılarına yüzde 70 bandında zam
Fotoğraf: DepoPhotos

TBMM’de 8 Haziran’da kabul edilen maddeyle kira zammı için yüzde 25 sınır getirildi. Ancak düzenlemenin yalnızca konutlarla sınırlı olması nedeniyle işyerleri kapsam dışı bırakıldı. Yapılan yüksek zamlar dolayısıyla iş yerini kapatmak durumuna gelen esnafın bir kısmı da Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) kiracıları oldu.

TDV, Türkiye’nin farklı illerindeki kiracılarına 2023’te geçerli olarak kira tutarları için bildirim yapmaya başladı. Zamlar, yüzde 70 bandında oldu. Bir kiracı, “Ödemem mümkün değil, kapatmak zorunda kalacağım” derken, vakıf tarafından gönderilen yazılarda “gecikme faizi” yerine “gecikme cezası” denilmesi dikkat çekti.

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre, örneğin, Van Özalp’te N.A. adlı kiracıya bildirim yapan TDV Özalp şubesi, 2022’de net 9 bin 555 olan aylık kira ücretinin, 1 Ocak’tan itibaren yüzde 70,36 artışla net 16 bin 277 liraya çıkarıldığını kaydetti. Benzer bir bildirim, TDV Bingöl şubesi tarafından Bingöl Merkez’deki bir TDV kiracısına da yapıldı. M.C. adlı kişiye bildirim yapan şube, aylık 705 lira olan kira bedelinin 2023’ten itibaren 1200 liraya çıkacağını kaydetti. Zam oranı ise yüzde yüzde 70.21 oldu.

Kira zamlarına ilişkin bildirimde vakfın “faiz” demekten kaçınması dikkat çekti. Kiraların zamanında ödenmemesi durumunda “gecikme faizi” uygulanacağı bildirilen yazılarda, yaygın kullanıma karşın “gecikme faizi” değil, “gecikme cezası” tanımı kullanıldı. Yazıda, “Kiranızı vadesinde ödemediğiniz takdirde gecikilen günler için sistem tarafından gecikme cezası hesaplanarak kira borcunuza otomatik olarak ilave edilmektedir” denildi.