Eski Ekonomi Bakanı Prof. Dr. Işın Çelebi, enerjideki girdilerin ve gıda arz güvenliğinin ekonomiyi çok boyutlu etkilediğini dile getirdi. Prof. Dr. Çelebi, “Bu süreci çok iyi yönetmek lazım. Enerji ve doğalgaz anlamında önümüzdeki kış çok zor geçecek” uyarısında bulundu.

"Türkiye doğalgaz kıtlığıyla karşı karşıya, kış zor geçecek"
Fotoğraf: Depophotos

Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi ve eski Ekonomi Bakanı Prof. Dr. Işın Çelebi, enerjideki girdilerin ve gıda arz güvenliğinin ekonomiyi çok boyutlu etkilediğini dile getirdi. Prof. Dr. Çelebi, "Bu süreci çok iyi yönetmek lazım. Enerji ve doğalgaz anlamında önümüzdeki kış çok zor geçecek" uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Çelebi, Ukrayna- Rusya savaşının etkilerinin ciddi biçimde dünyayı etkilemeye devam ettiğine değindi, gıda arz güvenliğinin yanı sıra enerji arz güvenliği probleminin de olduğunu aktardı. Dünyanın doğalgaz eksikliğinden ciddi bir resesyona sürüklendiğini söyleyen Çelebi, “Çok temel olan noktalardan biri doğalgaz fiyatlarının inanılmaz biçimde 1200 dolar ve 1600 dolar arasında dalgalanmasıdır. Türkiye ve dünya doğalgaz kıtlığı ile karşı karşıya. Bu aslında hem enerji krizine hem resesyona yol açacak çok önemli bir gelişme. Doğalgazın enerji arz güvenliği içindeki yeri çok hayati hale geldi. Botaş kışa hazırlık için yavaş yavaş doğalgaz depolama konusunda adımlar atıyor. Kredi kullanarak, 10 kargo LNG alıp depolamaya çalışıyor. Ancak bunun yeterli olacağını düşünmüyorum” dedi.

'ENERJİ FİYATLARINDA YÜKSEK SEVİYE, ENFLASYONLA MÜCADELEYİ DE ZORLAŞTIRIYOR'

"Uzun vadede enerji fiyatlarındaki yüksek seviyeler devam edeceği için enflasyonla mücadele de zor olacak” ifadelerini kullanan Çelebi, şöyle devam etti: "Türkiye ihracatının ithalatı karşılama oranı yüzde 70'in altına düşmüş durumda. Oysa bu rakamın, Türkiye ekonomisinin başarılı ve güçlü olabilmesi için yüzde 90'ın üstüne çıkması lazım. İhracatın azalması Türk ekonomisinin güçlenmesine engeldir. Türkiye'de döviz gelirlerini arttırarak, yeni bir faiz politikasının belirlenmesine ihtiyaç var."

DHA