Türkiye Elektrik İletim A.Ş'nin özelleştirme kapsamına alınmasını içeren Cumhurbaşkanı Kararı yayımlandı. Kurumun on milyarlarca liralık mal varlığı ve yıllık 15 milyara yakın net karı var.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş özelleştirme kapsamına alındı

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'nin (TEİAŞ) özelleştirme kapsamına alınmasına ve halka arza yönelik olarak özelleştirmeye tabi tutulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yer aldı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB) 4222 sayılı kararına göre, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketinin özelleştirme kapsamına alınması ve halka arza yönelik olarak özelleştirmeye tabi tutulmasının hazırlık işlemleri, Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı ile ÖİB tarafından yürütülecek.

Özelleştirme hazırlık işlemlerinin 31 Aralık 2022 tarihine kadar tamamlanmasını içeren kararın, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 3'üncü ve geçici 29'uncu maddeleri ile 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 8'inci maddesi gereğince alındığı kaydedildi.

CHP’DEN TEPKİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, TEİAŞ’ın özelleştirilme kapsamına alınmasına ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı.

Akın’ın açıklamasına göre TEİAŞ’ın mal varlığının 10 milyarlarca dolar tutarında olduğu belirtiliyor. Kurumun 2020 yılında 14,4 milyar lira geliri, 4,6 milyar lira net karı var. Karı Hazine’ye aktarılan TEİAŞ’ın 81 ilde ETİBANK ve TEK döneminden kalma çok değerli kamu arazileri de bulunuyor. Kurumun pek çok kentte büyük sosyal tesisleri de bulunuyor. TEİAŞ; 2021 yılı itibariyle Türkiye’nin en büyük şirketi olan EPİAŞ’ın yüzde 30 oranında hissesine de sahip.

Kurumun özelleştirilmesinin, elektrik hizmetinin kamu yararı ekseninden çıkarılması anlamına geldiğini belirten Akın’ın, açıklaması özetle şöyle:

“İktidar Merkez Bankası’nın rezervlerini yanlış ekonomi politikalarıyla sıfırlayıp eksiye düşürünce çareyi yine özelleştirme politikalarında aramaya başladı. Türkiye genelinde bütün elektrik iletim hatlarıyla ilgili her türlü yatırımı yapan; sistemi işleten ve bir bakıma ülkemizin elektrik güvenliğini sağlayan TEİAŞ’ı özelleştirme kapsamına alındı.

İktidarın ucuz ve kaliteli hizmet verileceği vaadiyle elektrik dağıtımını özelleştirilmesi vatandaşın faturalarını düşürmediği gibi sık sık kesintilerin kalitesiz bir hizmeti beraberinde getirmiştir. Olumsuz bir hava koşulunda dağıtım hatlarındaki altyapı yetersizliği 2021 yılında Türkiye’de uzun süreli elektrik kesintilerine neden olmaktadır. İktidarın elektrik üretimi yapan kamuya ait santralleri özelleştirmesiyle başlayan süreçte elektrik üretimi yapan şirketlere sağlanan pek çok destek de vatandaşın faturasında doğrudan ya da dolaylı ek yükler getirmektedir. Ucuzlayacağı söylenen elektrik hizmeti yalnızca son 3 yılda ikiye katlanmıştır.

Elektrik üretimi ve dağıtımının ardından; sistemin bel kemiği olan iletimi ve işletimi sağlayan TEİAŞ’ın özeleştirme kapsamına alınması elektrik hizmetini kamu yararı ekseninden çıkararak kar-zarar denklemiyle hareket eden bir şirkete dönüştürmenin son adımı olacaktır. Temel bir hak olan elektrik hizmetinde bu kadar stratejik bir kamu kurumunu özelleştirme kapsamına almak iktidarın vatandaşı müşteri olarak gördüğünün çok açık bir kanıtıdır.

Türkiye’de anlık olarak elektrik talebinin karşılanması için sistemi işleten bir kamu kuruluşu olan TEİAŞ’ı özelleştirmek alternatifi olmayan ve kamu yararıyla çalışması gereken bir kurumun artık yatırımlarını, hizmetlerini kar odaklı hale getirmesi anlamına gelecektir. Türkiye’nin en büyük yatırımcı kamu kurumlarının başında gelen TEİAŞ iletim altyapısını sürekli güncelleyen ve var olan iletim hatlarının da işlerliğini sağlamaktadır. TEİAŞ’ın mal varlığı 10 milyarlarca dolar tutarındır. TEİAŞ’ın özelleştirilmesi bu kurumun Sayıştay ve TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu denetiminden çıkarılması anlamına gelecektir.

İktidar, yerli ve milli söylemine sarılarak ülkemizin enerji alanındaki dev kamu kurumlarını bir bir satmayı planlamaktadır. TEİAŞ’ın ardından bugüne kadar bazı şirketleri de özelleştirilen enerji alanındaki diğer kamu kurumlarının da özelleştirme kapsamına alınabileceği belirtilmektedir. Başka bir deyişle iktidar TEİAŞ’ın ardından TPAO ve BOTAŞ’ı da özelleştirme kapsamına almayı düşünmektedir? İktidarın enerji alanındaki çok kritik kamu kurumlarını özelleştirme kapsamına alması ülkemizin enerji güvenliğini tehlikeye atacaktır.