Rusya’dan alınan S-400 füzeleri nedeniyle yaşanan Türkiye-ABD arasındaki S-400 krizinde son olarak Türkiye, F-35’in resmi internet sitesindeki küresel katılımcılar listesinden silindi.

Türkiye F-35 listesinden silindi

ABD’nin Türkiye’yi F-35 yeni nesil savaş uçağı programından çıkarmasının ardından Türkiye, F-35’in resmi internet sitesindeki küresel katılımcılar listesinden de silindi.

Türkiye, “f35.com”un “Küresel Katılım” başlıklı bölümünde Türkiye, ABD, Avustralya, Kanada, Danimarka, İtalya, Hollanda, Norveç ve İngiltere ile birlikte “F-35 programının ilk dokuz ortak ülkesi” olarak sayılıyordu.

TÜRKİYE MÜLKİYETİNDEKİ 6 F-35 İLE İLGİLİ RESMİ AÇIKLAMA YAPILMADI

Öte yandan ABD Kongresi’nde görüşülmeyi bekleyen 2021 yılı savunma bütçesinde, Türkiye’nin mülkiyetinde olan ancak teslim edilmeyen 6 adet F-35 savaş uçağının ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılabilmesi için gerekli düzenlemelere yetki veriliyor. ABD, Türkiye’nin mülkiyetindeki F-35’leri satın alacağına dair resmi bir açıklama yapmadı.

SÜREÇ NASIL İLERLEDİ?

Beyaz Saray, Temmuz 2019’da yaptığı açıklamada, Türkiye’nin F-35 programından resmen çıkarıldığını açıklamıştı. Açıklamada, “Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı Türkiye’nin F-35 programına katılımını imkansız kılmaktadır” ifadeleri kullanılmıştı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamanın ardından ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da Türkiye’nin F-35 programından çıkartıldığını doğrulayarak, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri alma kararı nedeniyle F-35 savaş uçakları programından çıkarıldığını belirtmişti.

TÜRKİYE ŞİRKETLERİ MART 2020’YE KADAR PARÇA ÜRETMEYE DEVAM EDECEKTİ

ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ellen Lord ise, Türkiye'nin resmi olarak programdan çıkarılmasının ne kadar zaman alacağı soruları üzerine yaptığı açıklamada, Türkiye şirketlerinin, Mart 2020'ye kadar program için parça üretmeye devam edeceğini hatırlatarak, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Üretimin devamı ve ortaklığın en kapsayıcı belgesi olan Mutabakat Zaptı'nın (yeniden) geliştirilmesi konusunda çalışmalar yaptığımızdan dolayı bunun bugünden itibaren bir yıl alabileceğini düşünüyorum."