İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurularına ilişkin istişarelerin, Türkiye, İsveç ve Finlandiya heyetleri arasında 25 Mayıs Çarşamba günü Ankara'da gerçekleştirileceği bildirildi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türk heyetinin başkanlığını Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal'ın yapacağı ifade edildi.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç heyetleri Ankara'da görüşecek: Gündem NATO üyelik başvurusu

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurularına ilişkin istişareler Türkiye, İsveç ve Finlandiya heyetleri arasında 25 Mayıs Çarşamba günü Ankara'da gerçekleştirileceğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle: "İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurularına ilişkin istişareler, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlığındaki heyetimiz ile İsveç Başbakanlık Ofisi Devlet Sekreteri Oscar Stenström ve Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jukka Salovaara’nın başkanlığındaki İsveç ve Finlandiya heyetleri arasında 25 Mayıs 2022 Çarşamba günü Ankara’da gerçekleştirilecektir."

DIŞİŞLERİ BAKANLARI GELMİYOR

Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği ve Türkiye'nin tavrına ilişkin tartışmalar devam ederken, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde'nin ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'nın Türkiye'yi ziyaret edeceği belirtilmişti.

İsveç Dışişleri Bakanlığı yeni bir açıklama yapmış, Finlandiyalı ve İsveçli üst düzey temsilcilerden oluşan diplomatik heyetin Türkiye'ye gideceği duyurulmuştu.

Ayrıca, Linde ve Haavisto'nın Ankara ziyaretine dair daha önce yapılan açıklamanın düzeltildiği ifade edilmişti.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİĞİ

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik sürecine ilişkin tartışmalar sürüyor.

İki ülke, NATO'ya üye olabilmek için resmi başvuru mektuplarını NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e teslim etmişti.

Öte yandan Türkiye'den , iki ülkenin NATO'ya katılımına karşı olumsuz açıklamalar gelmişti.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Mayıs Pazartesi günü Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Bizim NATO'nun genişlemesi konusundaki fikrimiz, bağnazlıktan değil terörle mücadele konusundaki ilkeli duruşumuzdan kaynaklanıyor. Görüştüğüm kişilere her şeyden önce terör örgütlerinin NATO'da yer almasını kabullenemeyeceğimizi söyledim" ifadelerini kullanmıştı.