Türkiye Fırıncılar Federasyonu, İmamoğlu'nun halk ekmeğin 75 kuruştan satışının devam edeceğini belirtmesinin ardından açıklama yaptı

Türkiye Fırıncılar Federasyonu: Ekmek üstünden siyaset yapmak yanlıştır

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun halk ekmeğin 75 kuruştan satışının devam edeceğine yönelik açıklamasını "Ekmek üstünden siyaset yapmak yanlıştır" diyerek eleştirdi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı, federasyon merkezinde düzenlediği basın toplantısında ekmek fiyatlarına yönelik tartışmaları değerlendirdi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun sosyal medya hesabından "İstanbul'un ekmeği İstanbullular için 75 kuruş olmaya devam edecek" paylaşımında bulunduğunu hatırlatan Balcı, şunları söyledi:

"Ekmek üstünden siyaset yapmak yanlıştır. Ekmeği 75 kuruşa vermek marifet değil. Ürettiğiniz ürünün kalitesini muhafaza etmek lazım. Siz eğer fabrikanızda fırıncı esnafının kullanmadığı yasak olan katkı maddesi kullanıyorsanız, o verilen hizmetten de hayır gelmez. Vatandaşımızın sağlığı açısından daha sağlıklı olan katkısız ekmeği üretmek gerekir."

Ekmek fiyatlarının enflasyon oranının altında olduğunu belirten Balcı, şöyle devam etti:

"Enflasyon oranıyla değerlendirildiğinde ekmeğin kilogram fiyatının 8 liranın üzerinde olması gerekiyor. Türkiye'de ekmeğin kilogram fiyatının 6.25 lira ile 7.5 lira arasında seyrettiğini dikkate alırsak, enflasyonun altında bir rakam olduğunu görürüz. Dolayısıyla, bu konudaki hassasiyetimizi geçmişte olduğu gibi bundan sonra da gerek federasyon olarak gerekse fırıncı esnafı olarak göstermek zorundayız ve gösteriyoruz."

Kırşehir'de fırın ve market işletmecileri arasındaki rekabetten dolayı ekmeğin 59 kuruşa satılmasına da değinen Balcı, "Ekmeğin fiyatından aşağı satılması yasal değil. Ekmeğin bir maliyet unsuru var. Türk Ticaret Kanunu kapsamında hiçbir ürün maliyetinin altında satılamaz. Eğer bu türlü satış yapılıyorsa rekabet amaçlıdır, bunun incelenmesi gerekir. Uzun soluklu olması mümkün değildir. Çünkü ekmeğin girdilerindeki maliyet bellidir. Siz 59 kuruşa satmaya kalkarsanız, bu sağlıklı ve uzun olmaz. Eğer çok ısrarcı olursanız ekmeğin kalitesini yok edersiniz" ifadelerini kullandı.