Hükümetin kontrolündeki Türkiye gazetesi, iktidarın yeni partilerin seçime girmesini engellemek amacıyla hazırladığı değişikliği müjde havasında okurlarına servis etti. “Formül bulundu” diyen gazete, seçim engeli için hangi değişikliklerin yapılacağını yazdı

Türkiye gazetesi seçim engelini ‘müjde’ gibi verdi: Formül bulundu!

HABER MERKEZİ

Siyasette erken seçim tartışmaları yapılırken, AKP-MHP cephesi yeni kurulan partilerin seçime katılmasını engellemek için kanunlarda bazı değişiklikler yapmayı planlıyor.

İktidar blokunun bu doğrultuda amacı, CHP’nin Anayasa’ya uygun şekilde vekil vererek seçime girmelerini sağlayacağını duyurduğu partilerin sandık yarışına katılmasını ve AKP-MHP’ye rakip olmasını engellemek.

Konuyla ilgili bir haber yapan Türkiye gazetesi, iktidarın bu antidemokratik tutumu doğrultusunda geliştirdiği formülü “müjde” gibi haberleştirdi. “Vekil borsasına son” diyen ve “Transfer bitiyor!” başlığını kullanan gazete, haberde şu ifadelere yer verdi:

“Yeni partilerin seçime katılmak için vekil transferi yapmasını engelleyecek formül bulundu.”

Partilerin seçime katılmasının engellenmesine sevinen gazete, haberde iktidar cephesinin bulduğu formülleri şöyle sıraladı:

GRUP KURMA ŞARTI KALDIRILABİLİR

“Birinci seçenek: Bir partinin seçime katılabilmesi için ya 41 ilde teşkilatlanmasını tamamlaması ya da Meclis’te grubunun bulunması gerekiyor. Seçime girme yeterliliğine sahip olmayan bir partinin hülle ile milletvekili transferinin önüne geçilmesi için, seçime girme yeterliliği şartları arasından Meclis’te grubu bulunması kriteri çıkarılır. Böylece sırf seçime katılabilmek için milletvekilli transfer edilmesinin önüne geçilir.

turkiye-gazetesi-secim-engelini-mujde-gibi-verdi-formul-bulundu-736250-1.İkinci seçenek: Bir partinin seçime katılabilmesi için Meclis’te grup kurma şartı aynı şekilde kalacaksa, buna seçim takviminin başlamasından seçimin tamamlanmasına kadar geçecek süreçte, milletvekillerinin yeniden parti değiştirmesine izin verilmez. Örneğin, CHP, Davutoğlu’nun veya Babacan’ın partisinin seçime girmesi için milletvekili verecekse, bu milletvekilleri seçim bitene kadar istifa edip, CHP’ye dönemeyecek.

Üçüncü seçenek: Seçime bir yıl veya altı ay kala Meclis’te grup kursa da o partinin seçime girmesine izin verilmez. Bu şartın en az bir yıl veya altı ay öncesinden yerine getirilmesi kurala bağlanır.”

KILIÇDAROĞLU ‘VEKİL VERECEĞİZ’ DEMİŞTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni kurulan Gelecek ve DEVA partilerine seçime katılmalarını sağlamak amacıyla vekil verebileceklerini söylemişti.

CHP lideri dün bu açıklamalarını bir kez daha teyit etti. ‘Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’a iktidar tarafından kumpas kurulmaya çalışıldığını’ ifade eden Kılıçdaroğlu, “İYİ Parti için demokrasiye kumpas kurdular. Ekrem İmamoğlu'na da kumpas kuruldu. Biz ikisini de bozduk. Şimdi Davutoğlu ve Babacan'a da kumpas kurmak istiyorlar. Biz bu kumpası da bozarız” dedi.