Türkiye Gençlik Profili Araştırması'dan çarpıcı sonuçlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı Gençlik Zirvesi'nde, "araştırmanın çıktılarının, bu alanlarda gönüllü faaliyet yürüten resmi kurumlarımız başta olmak üzere üniversitelerimiz ve ailelerimiz için yol gösterici olmasını diliyorum" dediği Türkiye Gençlik Profili Araştırması'ndan çarpıcı sonuçlar çıktı.

Gençlerin eğitim-iş hayatı, sosyal yaşamları ve yaşadıkları sorunlar ile ilgili veriler sunan araştırmaya göre, gençlerin kendi ekonomik durumları ile ilgili mutluluk düzeyi 5 puan üzerinden 2.90 olarak çıktı. 18-21 yaş arasındaki gençlerin memnuniyet düzeylerinin diğer yaş gruplarının altında olduğunu gösteren araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 15'i bir dine inandığını beyan etti.

Araştırmaya göre, gençlerin yüzde 31'i kendini milliyetçi, yüzde 29'u Atatürkçü, yüzde 16'sı muhafazakâr, yüzde 12'si dindar, yüzde 11'i ise demokrat olarak tanımlıyor.

Araştırma kapsamında Türkiye genelinde 15 - 30 yaş grubunda toplam 8.000 genç ile görüşülerek Türkiye'nin gençlik profili tanımlandı. Hazırlanan raporun amacı ise Türkiye genelinde bir gençlik profili çıkartmak. Araştırma kapsamında elde edilen veriler aynı zamanda gençlerin eğitim-iş hayatı, sosyal yaşamları ve gençlerin yaşadıkları sorunlar ile ilgili veriler sunuyor.

Gençlik profili araştırmasında ailelerinin aylık toplam geliri incelediğinde katılımcıların yaklaşık olarak yüzde 89.1'inin 4001 - 4500 TL gelir düzeyinin altında olduğu görülüyor. Gençlerin kendi ekonomik durumları ile ilgili mutluluk düzeyi 5 puan üzerinden 2.90 olarak açıklanırken bölgelere göre ekonomik durumlarından memnuniyet endeksleri incelediğinde Ege Bölgesi'nin en yüksek ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ise en düşük memnuniyet seviyesi olduğu görülüyor.

Gençlerin yüzde 39.3'ü hükümetin gençlere yönelik politikalarını başarılı bulduğu ortaya çıkarken erkeklerin gençliğe yönelik politikaları daha başarılı bulduğu gözlemleniyor. Araştırmaya göre kadın katılımcıların yüzde 37,7'si, erkek katılımcıların ise yüzde 40,8'i hükümetin gençlere yönelik politikalarını başarılı buluyor.

Yaş grupları arasında 18-21 yaş arası gençlerin memnuniyet düzeylerinin ise diğer yaş gruplarının altında olduğu görülüyor. Araştırmada katılımcıların yüzde 15'i bir dine inandığını ve ibadetlerini yerine getirdiğini ifade ederken, yüzde 31'i kendini milliyetçi, yüzde 29'u Atatürkçü, yüzde 16'sı muhafazakâr, yüzde 12'si dindar, yüzde 11'i ise demokrat olarak tanımlıyor.

Bir diğer çarpıcı sonuç ise gençler ve iş hayatı beklentileri sonuçlarında ortaya çıkıyor. Katılımcıların yüzde 38'i gelecekte kendi işlerini kurmayı hayal ederken, yüzde 32'si kamuda, yalnızca yüzde 12'si ise özel sektörde çalışmak istediğini belirtmiş. Özel sektörde en çok çalışılmak istenen ilk üç şirket ise Koç, Sabancı ve Aselsan olarak belirtilmiş.