Türkiye Gıda İşçileri Sendikası, Genel Başkan Seyit Aslan aracılığıyla yaptığı basın açıklamasında, emek örgütleri, işçi ve emekçi halkı suyuna, toprağına ve geleceğine sahip çıkmaya çağırdı: "İktidar ve tekeller elini zeytin sahalarından geri çekmelidir."

Türkiye Gıda İşçileri Sendikası'ndan 'zeytinlik' çağrısı: Maden yönetmeliği geri çekilsin!

Türkiye Gıda İşçileri Sendikası, yazılı bir basın açıklaması yaparak zeytinlikleri madencilik faaliyetlerine açan yönetmelik değişikliğine karşı birlik olma çağrısı yaptı.

'Zeytinliklerin talanına hayır' başlığıyla yapılan basın açıklamasında, "Kapitalistler iktidar eliyle ülkemizin doğasını yağmalamayı sürdürüyorlar. Karadeniz’den, Akdeniz’e, Ege’den, Güneydoğu’ya kadar yeraltı ve yerüstü zenginlikleri, yerli ve uluslararası tekellerin yağmasına açan iktidar dur durak bilmiyor" denildi.

Daha önce 7 kez çıkarılmaya çalışılan Zeytin Yasası’nın, bu sefer de maden yönetmeliği ile gündeme getirilmesine tepki gösterilen açıklamada, ”Tam bir ‘Ali-Cengiz’ oyunu. İktidar çıkarmak istediği yasaları, allayıp pullayıp yeniden piyasaya sürmekten geri durmuyor. Her çıkarmak istediği yasa ve yönetmelik için ülkenin geleceğini güvence altına alıyoruz diyerek yapmak istediği yasalar ve yönetmeliklerdeki saldırgan yüzünü gizlemeye çalışıyor” ifadelerine yer verildi.

'DERHAL İPTAL EDİLMELİDİR'

Yönetmelikle, zeytinlik alanların maden işletmecileri tarafından tümüyle yağmalanıp tahrip edileceği, tarımsal alanlar ve özellikle zeytincilikle geçimini sağlayan üretici ve köylülerin yıkıma uğrayacağı belirtildi. Küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanılan felaketlere dikkat çekilen açıklamada, yönetmeliğin derhal iptal edilmesi gerektiği kaydedildi.

Türkiye Gıda İşçileri Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan imzasıyla yapılan basın açıklamasının tamamı şöyle:

"Kapitalistler iktidar eliyle ülkemizin doğasını yağmalamayı sürdürüyorlar. Karadeniz’den, Akdeniz’e, Ege’den, Güneydoğu’ya kadar yeraltı ve yerüstü zenginlikleri, yerli ve uluslararası tekellerin yağmasına açan iktidar dur durak bilmiyor. Daha önce defalarca çıkarmak istediği Zeytin Yasası karşısında tepkiler çeken AKP iktidarı yeniden harekete geçti. Başta üretici köylüler olmak üzere, halkın ve tarımla ilgili örgütlerin tepkileri nedeniyle de 7 defa geri çekilen düzenlemeler bu sefer de maden yönetmeliği ile yeniden gündeme getirilmektedir. Tam bir “Ali-Cengiz” oyunu. İktidar çıkarmak istediği yasaları, allayıp pullayıp yeniden piyasaya sürmekten geri durmuyor. Her çıkarmak istediği yasa ve yönetmelik için ülkenin geleceğini güvence altına alıyoruz diyerek yapmak istediği yasalar ve yönetmeliklerdeki saldırgan yüzünü gizlemeye çalışıyor.

1 Mart’ta yayınlanan Resmi Gazetede; Maden İşletme Yönetmeliği yasasında yapılan değişiklikle “elektrik ihtiyacını karşılamak” adı altında yapılan düzenleme ile Zeytin alanları bir kez daha yağmaya ve talana açılıyor. Ülkemizde tarımsal alanlar her yıl giderek azalırken, böyle bir değişiklikle Zeytinlik alanlar Maden işletmecileri tarafından tümüyle yağmalanacak, tahrip edilecek, tarımsal alanlar ve özellikle zeytincilikle geçimini sağlayan üretici köylüler yıkıma uğrayacaktır.

'HALKIMIZI SUYUNA, TOPRAĞINA VE GELECEĞİNE SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı olarak yaşadığımız felaketler, kuraklık, seller vb. doğal afetler sürerken, zeytinlik alanlarının talana açılması kabul edilemez. Yapılan yönetmelik değişikliği yerli ve uluslararası maden tekellerine verilmiş açık bir çektir. Yönetmeliğin derhal iptal edilmesi, iktidar ve tekeller elini Zeytin sahalarından geri çekmelidir. Başta emek örgütleri, üretici köylüler olmak üzere işçi, emekçi halkımızı birleşerek suyuna, toprağına ve geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz."