Türkiye Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali

Dr. H. Tuğça Şener

Geçtiğimiz hafta birçok kategori için başvuru alımını açtığını duyuran TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali ilk kez 2018 yılında Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştiğinden beri, her yıl yüzbinlerce misafir ağırlıyor. İki yılda bir İstanbul dışında bir ilde gerçekleştirilen festival 2020 yılında Covid-19 önemleri nedeniyle ziyaretçilere kapalı, sadece katılımcıların izleyebildiği bir organizasyonla gerçekleşmesine rağmen ülke çapında büyük yankı uyandırmıştı. Bu yıl ise Karadeniz’de gerçekleşmesi planlanıyor.


İlkokul’dan üniversite öğrencilerine, mezunlardan, girişimci ve özel sektör mensuplarına kadar çok geniş bir yelpazede, her yaştan havacılık uzay ve teknoloji meraklısının katılımına açık bu festival özellikle son yıllarda atağa kalkan havacılık ve uzay mühendisliği ve fizik mühendisliği gibi bölümlerde okuyan üniversite öğrencileri için büyük bir heyecan kaynağı.

Bu yıl 30 Ağustos – 4 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan festivalde 39 farklı yarışma alanı mevcut. Dikey İnişli Roket, Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma ve Hyperloop Geliştirme Yarışmaları ilk kez bu yıl açılan kategoriler arasında.

“Hackathon” adıyla bilinen ve TEKNOFEST benzeri festivallerde sıklıkla karşımıza çıkan bir diğer yarışma alanı da hackerların becerilerini sınayan, farklı zorluk seviyelerine sahip Hack Karadeniz olacak. Lise, Ön Lisans, Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerine ve üniversite mezunlarına açık bu kategorinin kazananını 75.000 TL para ödülü bekliyor.

Hackerlara yönelik bir diğer yarışma da Travel Hackathon: Türk Hava Yolları tarafından sunulacak veri setleri kullanılarak seyahatin farklı aşamalarında aşılması gereken zorluklara yönelik geliştirilecek çözümlerle daha iyi, daha verimli, daha stressiz, daha mutlu ve daha dijital bir yolculuk deneyimi yaşatmak için katılımcıların yapay zeka, makine öğrenmesi ve büyük veri gibi yeni ve yükselen teknolojileri kullanması bekleniliyior. Lise öğrencilerinden itibaren herkesin katılımına açık yarışmalardan biri.

TÜBA kısa adıyla bilinen Türkiye Bilimler Akademisi de festivalin paydaş kurumları arasında. Türkiye’deki kurumlarda çalışılan ve yürütülen doktora tezlerini ödüllendirmek adına “TÜBA-TEKNOFEST Doktora Bilim Ödülü” ile Fen ve Mühendislik Bilimleri, Sağlık ve Yaşam Bilimleri ve Sosyal ve Beşeri Bilimler alanlarında 3 temel kategorinin altında birçok farklı konuda Doktora Bilim Ödülleri’ne başvurmak mümkün.

2016 Yılında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi bünyesinde kurulan Grizu-263 Uzay Takımı da TEKNOFEST takipçilerinin her yıl heyecanla takip ettiği katılımcı gruplar arasında. TEKNOFEST TÜRKSAT Model Uydu Yarışması’nda ilk katıldıkları yıl olan 2019’da Türkiye Şampiyonluğunu kazanmalarının ardından geçtiğimiz yıl NASA tarafından düzenlenen AAS CanSat Yarışması’nda Dünya 4.lüğü elde eden ve tasarladıkları küp uyduyu henüz geçtiğimiz haftalarda, 13 Ocak 2022’de SpaceX ile uzaya göndermeyi başarmış bu azimli takımın adı ise 1992 yılında Zonguldak’ta gerçekleşen zincirleme bir dizi grizu patlamasında kaybettiğimiz 263 madencinin hafızalarımızdan hiç silinmemesini hedefliyor. Grizu-263 uzaya uydu gönderen birçok üniversite takımından biri. Özellikle küp uyduların ve sonrasında bunlardan da küçük, cansat adı verilen uyduların yaygınlaşmasına büyük katkısı olan bu üniversite takımları bu sayede hem eğitimlerinde gerekli birçok konuyu uygulayarak öğrenme şansı buluyor hem de irili ufaklı birçok projeye katkı sağlıyor. Oldukça az yer kaplayan bu uyduları topluca uzaya göndermek mümkün olduğundan fırlatma maliyeti de büyük ölçüde azaltılabiliyor.