Yarın tüm dünyadan binlerce kişi iklim için greve çıkacak. İklim krizinin gündeme taşınacağı grevlere Türkiye’den de ‘Sıfır Gelecek’ adı altında toplanan yaşam savunucuları yön veriyor.  DİSK ve Birleşik Metal İş de grevlere desteğini açıkladı.

Türkiye iklim grevine hazır

KARDELEN TATAR

23 Eylül’de New York’ta yapılacak olan Birleşmiş Milletler İklim Eylem Zirvesi öncesinde, yetkililere seslerini duyurmak için harekete geçen dünya çapındaki milyonlarca aktivist yarın iklim için greve çıkıyor. Özellikle “Gelecek İçin Cumalar” (FridaysforFuture) hareketindeki çocukların başını çektiği grevlere, pek çok ülkede işçiler de destek verdi. Türkiye’de ise “Sıfır Gelecek” adı atında birleşen genç yaşlı binlerce “iklim savaşçısına” DİSK ve DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası da desteğini açıkladı.

İşçileri grevler kapsamında düzenlenecek olan etkinliklere katılmaya çağıran DİSK Yönetim Kurulu Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, “Kapitalizm hem emeğimizi hem de doğamızı sömürüyor” dedi. 10 yıl sonra dünyanın geri dönüşü olmayan bir yola gireceğini hatırlatan Çerkezoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü. “Petrol, kömür, doğalgaz başta olmak üzere şirketlerin kârları ve o şirketlerin arkasından bankaların çıkarları için çocuklarımızın, torunlarımızın geleceği çalınıyor. Tam da bu nedenle gençler herkesi iklim için harekete geçmeye çağırdı. Uluslararası sendikal hareket, bu çağrıya yıllardır kullandığı bir sloganıyla cevap verdi: Ölü bir gezegende istihdam olmaz! Sendikaların da parçası olduğu "küresel iklim hareketi” dünya hükümetlerini derhal harekete geçerek iklim krizini durduracak adımlar atmaya çağırıyor. Çağrımız net: Ulusal hükümetler, yerel yönetimler ve şirketler insanlığın sonunu getirecek uygulamalara son vermek için ‘İklim Acil Durumu’ ilan etmelidir.”

DÜNYAMIZ FELAKETLE KARŞI KARŞIYA

Benzer bir açıklama da Birleşik Metal-İş Sendikası Yönetim Kurulu’ndan geldi. “İklim değişikliği tehlikesine karşı mücadele ertelenemez” diyen sendika yönetimi, iklim grevi etkinliklerine katılacaklarını duyurdu. Sendikanın açıklamasında, “Dünyamız ve Türkiye taşıyla, toprağıyla, ağacıyla, ormanıyla kısacası topyekûn doğasıyla ve iklim değişikliği nedeniyle büyük bir tehdit altındadır. Dünyanın büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğu bilim insanları tarafından sabitken ve Türkiye de en riskli ülkeler arasındayken çevre sorunlarına duyarlı her türlü girişim büyük bir önem arz etmektedir. Bu nedenle biz bu etkinliklere her türlü katkıyı vereceğimizi ve katılım göstereceğimizi tüm kamuoyu nezdinde duyuruyoruz” ifadelerini kaydetti.

İstanbul, İzmir, Ankara, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Muğla ve Diyarbakır başta olmak üzere birçok il ve ilçede düzenlenecek etkinlikler hakkında güncel bilgilere www.sifirgelecek.org adresi üzerinden ulaşılabilir.