Türkiye ile Birleşik Krallık arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Anlaşma olmasaydı, Birleşik Krallık'a yaptığımız ihracatın yaklaşık yüzde 75’i vergi yükü ile karşı karşıya kalacak, yaklaşık 2,4 milyar dolara varan bir zararımız olacaktı. Bu risk, an itibarıyla ortadan kalkmıştır” dedi.

Türkiye ile Birleşik Krallık arasında anlaşma: "2,4 milyar dolar zararımız olacaktı"

Türkiye ile Birleşik Krallık arasında Serbest Ticaret Anlaşması, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss'ın video konferans yöntemiyle katıldıkları törenle gerçekleştirildi.

Törende konuşan Bakan Pekcan, Türkiye ve Birleşik Krallık arasında imzalanan anlaşmanın hayırlı uğurlu olmasını temenni ederek, anlaşmanın ‘Türkiye ve Birleşik Krallık ilişkileri bakımından yeni ve çok özel bir kilometre taşı olduğunu’ söyledi. Pekcan sözlerini şöyle sürdürdü:

“İmzalanan anlaşma ile, ülkelerimiz arasında ikili bazda bir tercihli ticaret rejimi tesis edilecektir. Türkiye ve Birleşik Krallık arasında imzalayacağımız Serbest Ticaret Anlaşması sayesinde, ikili ticaretimiz etkin ve sorunsuz bir şekilde devam edecektir. Bu anlaşma, önümüzdeki dönemde Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticaretimizin gelişiminin en büyük teminatı olacak; firmalarımızın rekabetçi olduğumuz sektörlerde İngiltere’ye kolay ve sorunsuz bir biçimde ihracat yapabilmelerini garanti altına alacaktır. Anlaşma olmasaydı, Birleşik Krallık'a yaptığımız ihracatın yaklaşık yüzde 75’i vergi yükü ile karşı karşıya kalacak, yaklaşık 2,4 milyar dolara varan bir zararımız olacaktı. Bu risk, an itibarıyla ortadan kalkmıştır.”

“ALMANYA’DAN SONRA İKİNCİ”

Birleşik Krallık ile Türkiye arasında ticaretten yatırımlara ‘geniş bir yelpazede ortaklık ilişkisinin bulunduğunu’ kaydeden Pekcan, ticaret rakamlarıyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Geçtiğimiz sene ihracatımız 11,2 milyar dolar, ithalatımız ise 5,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Birleşik Krallık, ülkemiz ihracatında, Almanya'nın ardından 2'nci sıradadır. Özellikle; otomotiv, televizyon ve hazır giyim başta olmak üzere pek çok sektörde ihracatın önde gelen pazarları arasındadır. Gerek üretim ve tedarik zincirleri gerekse yatırımlar bakımından da Birleşik Krallık bizim için çok değerli bir ortaktır. Ödemeler dengesi verilerine göre, ülkemizde Birleşik Krallık kaynaklı yatırımlar 11,6 milyar dolar düzeyindedir. Serbest Ticaret Anlaşmamızın karşılıklı yatırımlara da olumlu yansıyacağını değerlendiriyorum.”