Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Girişimi Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylık için kapsamlı bir çalışma yürüttüğünü hatırlatarak....

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Girişimi Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylık için kapsamlı bir çalışma yürüttüğünü hatırlatarak, “Türkiye, Güvenlik Konseyi üyeliği için öncelikle insan haklarına, uluslararası hukuka ve evrensel insanlık değerlerine saygılı olduğunu, tüm uluslararası insan hakları sözleşmelerini onaylayarak kanıtlamak zorundadır” açıklamasında bulundu.

Girişimden yapılan açıklamada, “Türkiye’nin diplomatik düzeyde yürüttüğü çabalara gölge düşüren, BM’nin bu en önemli organına katılmasının önünde ciddi engeller var. Türkiye öncelikle 108 ülkenin imzaladığı BM Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Roma Statüsünü imzalamalıdır” denildi.

Türkiye’nin yakın zamanda UCM savcısı tarafından yargılanması talep edilen Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir’i en üst düzeyde konuk ettiğinin ifade edildiği açıklamada şunlar kaydedildi:

“Türkiye, Birleşmiş Milletler ile Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) konusunda da henüz bir anlaşma imzalamamıştır. BMMYK Türkiye Temsilciliği Dış İlişkiler Sorumlusu Metin Çorabatır’ın belirttiği gibi, ‘Birleşmiş Milletler’in en önemli alt organlarından biriyle anlaşmanın olmaması, şimdiye kadar Güvenlik Konseyi’ne üye olan ülkelerin hiçbirinde yoktur.”

Ankara’nın, her fırsatta uluslararası hukuka saygılı olduğunu ifade etmesine karşın, pratikte buna uygun adımlar atmadığının ifade edildiği açıklamada, “Türkiye başta UCM Roma Statüsü olmak üzere, ırkçılık, ayrımcılık ve insan haklarına ilişkin diğer uluslararası sözleşmeleri imzalamadan, imzaladığı sözleşmelerdeki çekinceleri kaldırmadan, bu tür sözleşmelerin gereğini pratikte yerine getirmeden, BM Güvenlik Konseyi’ne geçici üye olmak için hazır değildir” denildi.

ÖZLEM ZORCAN ANKARA