Türkiye işçiler için en kötü 10 ülke arasında

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Küresel Haklar Endeksi 2020 raporunu yayımladı. Türkiye yine dünyada işçi haklarını açısından en kötü 10 ülke arasında yer aldı. 144 ülkenin incelendiği endekse göre, en kötü 10 ülke şöyle: Bangladeş, Brezilya, Filipinler, Honduras, Hindistan, Kazakistan, Kolombiya, Mısır, Türkiye ve Zimbabwe.

Raporda, Türkiye’de işçi haklarının güvence altında olmadığı ve sendikacılara yönelik baskılar olduğu vurgulandı. Aliağa Belediyesi’nde sendikalı işçilerin işten atılması, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’na ve KESK üyelerine açılan davalar, DİSK İletişim Dairesi Müdürü Umar Karatepe’nin gözaltına alınması gibi konular da raporda yer aldı.

Rapora göre, Türkiye’de hükümet sendikalara yönelik hasmane tutumunu sürdürdü. Bağımsız sendikalara yönelik baskılar, yurttaş haklarının ihlal edilmesi bir korku iklimi yarattı. İşverenler de ayrımcılık ve işten atmalar yoluyla sendika faaliyetlerini engellemeye çalıştı.

Öte yandan 2020 yılı raporu, 7 yıldır hazırlanan endeksin en kötü sonuçlarını verdi. Rapora göre, Covid-19 salgını döneminde sendikal hak ihlalleri arttı. Hükümetlerin ve işverenlerin eğilimleri işçi haklarını kötüleştirdi. İşçilerin adalete erişimi zorlaştı. İfade özgürlüğünü engelleyen ülke sayısı arttı. Türkiye, Hong Kong’la birlikte ifade özgürlüğünün engellendiği ülkeler arasında yer aldı.

ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, rapora dair şu değerlendirmeyi yaptı: “Covid-19 pandemisi işyerlerimizin sağlıklı olmadığını, hatta tehlikeli olduğunu açık şekilde gösterdi. Pandemi sonrası küresel ekonomide yeni bir toplumsal sözleşmeye ihtiyacımız var. Yeni küresel ekonomik modeli bu raporun ışığında tasarlamalıyız. İşçi hakları, hukukun üstünlüğü ve işyerinde demokrasi güvence altına alınmalı.”