HDP'li Kemal Peköz, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'nun 2017 ve 2018 yıllarına ait Sayıştay raporlarını Meclis gündemine taşıdı. Raporlarda, rodövans sözleşmelerinin mevzuata aykırı belirlendiğinin kaydedildiğini aktaran Peköz, "Soruşturma başlatılmış mıdır, başlatılmamışsa yasal gerekçesi nedir?" diye sordu

Türkiye Kömür İşletmeleri'ndeki zarar Meclis gündemine taşındı

BirGün / Ankara

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun 2017 ve 2018 yıllarına ait Sayıştay raporları TBMM gündemine taşındı. Raporlarda, rodövans sözleşmelerinin mevzuata aykırı belirlendiğinin kaydedildiğine dikkati çeken HDP Milletvekili Kemal Peköz, “Üretici Fiyat Endeksi kullanılması gerekirken EPİAŞ’ın belirlediği Piyasa Takas Fiyatı kullanılmış ve AKSA Göynük Enerji Üretim A.Ş’den ve Kolin Termik Santrallerinden toplam 79 milyon 387 bin TL eksik tahsilat yapılmıştır” dedi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI MI?

Sayıştay denetçilerinin, mevzuata aykırı sözleşmeler ile kurumun önemli miktarda gelir kaybına uğrayabileceği uyarısında bulunduğunun altını çizen HDP’li Peköz, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle şunları sordu:

>> 2017 ve 2018 Sayıştay raporlarında yer alan “rodövans birim fiyatının yıllar itibariyle güncellenmesi sonucunda mevzuata aykırı olarak fiyat farkı verilmesi ve bundan dolayı kurumun zarara (gelir kaybına) uğratılması” bulgusu Sayıştay denetçileri tarafından “mevzuat hükümlerine ve hukuka aykırı olarak işlem yapıldığı mütalaa edilmektedir” diye yorumlanmıştır. Söz konusu mütalaa ile ilgili herhangi bir kurum yöneticisi hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa yasal gerekçesi nedir? Başlatılmış ise soruşturma ne aşamadadır?

>> Rodövans sözleşmelerinde ve sözleşmelerin hazırlanmasına esas olan söz konusu mevzuatta, imza altına alınmış sözleşmelerde belirlenen rodövans birim fiyatının sonradan değiştirilebilmesine yönelik herhangi bir hüküm bulunmamasına rağmen dönemin Genel Müdürü Mustafa Aktaş tarafından değiştirilmesinin yasal gerekçesi nedir?

>> Sayıştay denetçileri rodövans sözleşmelerinde TÜFE yerine PTF esas alınarak yapılan hesaplama sonucu; AKSA Göynük Enerji Üretim A.Ş’den Bolu Göynük kömür sahalarında yapılan üretim dolayısıyla 2016’da 14 milyon, 2017’de 20 milyon 375 bin, 2018’de 25 milyon 231 bin TL, 2019 yılı Ocak-Mart döneminde ise 16 milyon 897 bin TL olmak üzere 76 milyon 582 bin TL eksik tahakkuk yapıldığını tespit etmiş ve bu eksik miktarın bu zamana kadarki ilave gelir kaybı ile yasal faizinin ilgili firmalardan talep edilmesini önermiştir. AKSA Göynük Enerji Üretim A.Ş’den 76 milyon 582 bin TL ve bu eksik miktarın bu zamana kadarki ilave gelir kaybı ile yasal faizi talep edilecek midir?

turkiye-komur-isletmeleri-ndeki-zarar-meclis-gundemine-tasindi-675043-1.

HDP Milletvekili Kemal Peköz

>> Sayıştay denetçileri rodövans sözleşmelerinde TÜFE yerine PTF esas alınarak yapılan hesaplama sonucu; Kolin Termik Santrali’nden kömür sahalarında yapılan üretim dolayısıyla 2019 yılı Ocak-Mart döneminde 2.804.760,63 eksik tahakkuk yapıldığını tespit etmiş ve bu eksik miktarın bu zamana kadarki ilave gelir kaybı ile yasal faizinin ilgili firmalardan talep edilmesini önermiştir. Kolin Termik Santrali’nden 2.804.760,63 TL ve bu eksik miktarın bu zamana kadarki ilave gelir kaybı ile yasal faizi talep edilecek midir?

>> Fiyat farkı uygulamasının Maden Kanunu’nun 29’uncu maddesi gereği yeraltı işletmelerine uygulanacağı hüküm altına alındığından Kolin termik santralinin enerji üretiminde kullandığı kömürü açık ocaklardan temin etmesi nedeniyle verilen fiyat farkları uygulamasına son verilecek midir? Bu uygulamadan doğan fiyat farkları Kolin Termik Santrali’nden tahsil edilecek midir?

>> Sözleşmelerde rodövans birim fiyat güncellemelerinde kullanılacağı hüküm altına alınan ÜFE endeksinin yerine 2016 yılından itibaren kullanılan PTF’nin kullanılmasından vazgeçilerek Kurum menfaatine olan ÜFE'ye göre fiyat güncellemelerine tekrar dönmeyi planlıyor musunuz?

>> “Rodövans birim fiyatının yıllar itibariyle güncellenmesi sonucunda mevzuata aykırı olarak fiyat farkı verilmesi ve bundan dolayı kurumun zarara (gelir kaybına) uğratılması” bulgusu 2017 Sayıştay Denetim Raporunda yer almasına ve Sayıştay denetçileri tarafından “mevzuat hükümlerine ve hukuka aykırı olarak işlem yapıldığı mütalaa edilmektedir” diye yorumlanmasına rağmen uygulama neden devam ettirilmekte ve KTİ zarara uğratılmaktadır?