10-16 Mayıs Engelliler Haftası'na ilişkin açıklama yapan Türkiye Körler Federasyonu Genel Başkanı Süha Sağlam, "Pandemi süreci görme engelliler başta olmak üzere birçok engel grubundan engelli işlerini kaybetmeye başladı. Sağlık hizmeti alımından eğitime kadar bir çok alanda sorun yaşandı. Yaşanan sorunlar vakit geçirilmeden giderilmelidir" dedi

Türkiye Körler Federasyonu Genel Başkanı Sağlam: Salgın nedeniyle sorunlarımız arttı

10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında yazılı açıklama yapan Türkiye Körler Federasyonu Genel Başkanı Süha Sağlam, Covid-19 salgını nedeniyle engellilerin yaşadığı sorunların iki kat arttığını açıkladı.

Sağlam, salgın nedeniyle fiziki bir etkinlik düzenleyemediklerini belirterek, "Pandemi süreci özellikle görme engellilerin sosyal mesafe kuralı nedeniyle sokağa çıkma olanaklarını ortadan kaldırdı. Bu da çeşitli sağlık sorunlarını yaşamaya başlamalarına neden oldu. Görme engelliler başta olmak üzere birçok engel grubundan engelli işlerini kaybetmeye başladı. Birçok engelli yeterli sağlık hizmeti alamadı ve engelliler alanında yoksulluk oranı yükselmeye başladı. Bu konudaki eksikliklerin vakit geçirilmeden giderilmelidir" dedi.

EĞİTİMDEN ULAŞIMA ÇOK FAZLA SORUN YAŞANIYOR

Sağlam, yaşanan salgın ile sorunlarının attığını belirterek, yaşamakta oldukları sıkıntıları şöyle sıraladı:

>> Zaten erişilebilir olmayan eğitim materyallerine, ek olarak uzaktan eğitime geçişle birlikte özellikle görme engellilerin eğitime ulaşma olanakları iyice ortadan kalkmaya başlamıştır.

>> Kent içi ve kentler arası ulaşım ağları ve araçları erişilebilir olmaktan uzak olmaya devam etmektedir. En son Ankara Metrosu Beşevler durağında raylara düşerek trenin altında kalan Tahir Kermen adlı görme engelli yurttaşımız yaşamını yitirmiştir. Binalar, parklar, müzeler ve diğer sosyalleşme alanları da erişilebilir olmaktan uzaktır. Engelliler açısından can yakıcı ve yaşamsal bir sorun olan erişilebilirlik konusunun bir an önce çözülmesi yaşamsal öneme sahiptir.

>> Engellilerin istihdam konusundaki sorunları artarak devam etmektedir. Bu kapsamda kamuda açık bulunan engelli kadrolarının hemen doldurulması için EKPSS puanına göre atama yapılması ve 2020 EKPSS’nin bir an önce yapılması gerekmektedir. Kamuda çalışan engellilerin aldıkları eğitime ve uzmanlıklarına uygun kadrolara atanmaları sağlanmalıdır.

>> Kurum bakımına ve sağlık hizmetine gereksinim duyan ağır engellilerin erişilebilir kurumlarda bakımlarının sağlanması ve gerekli sağlık hizmetlerini ivedilikle almaları ve bu kurumların şeffaf bir biçimde denetimlerinin yapılması gerekmektedir.

>> Körler Okulları’nın kapatılmaya başlanmasıyla birlikte alt yapısı hazırlanmadan kaynaştırma eğitimine alınan görme engelli çocukların çok ciddi sorunlar yaşamaya başladıkları bilinmektedir. Diğer engel gruplarındaki engelli çocukların da alt yapısı hazırlanmayan kaynaştırma eğitiminden son derece olumsuz etkilendiklerini belirtmek gerekir. Bu nedenle kaynaştırma eğitiminin alt yapısının bir an önce çağdaş bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir. Ayrıca Körler okullarının da gerçek ihtiyaçlar tespit edilerek yeniden açılması bir zorunluluktur.

>> Görme engellilerin toplumsal yaşama bağımsız bir şekilde katılabilmeleri için en gerekli araçlardan olan ve görme engellilerin bağımsızlık sembolü olarak kabul edilen beyaz baston üretimi, dağıtımı, sosyal güvenlik sistemince sağlanması ve kullanımı konusunda yaşanan sorunların çözülmesi amacıyla bir Beyaz Baston Yasası mutlaka çıkarılmalıdır.

MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

Sağlam, yaşadıkları sorunlara biran önce çözüm bulunması çağrısı yaparken, "Yerel yönetimlerden başlayarak devletin her kademesinde, tüm karar alma mekanizmalarında bir toplumsal kesim olarak engellilerin temsilcileri yer almalıdır. Taleplerimizin Engelliler Yasası, 1982 Anayasası ve Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi gereği devletimizin zorunlu yükümlülükleridir. Haklı, meşru ve yasal olan taleplerimiz yerine getirilinceye değin mücadeleye devam edeceğiz" dedi.