Libya ile iki yıl önce imzalanan ve güvenlik ile işbirliği konularını içeren uluslararası anlaşmaların Libya Meclisi'ne getirilmediği ortaya çıktı. CHP'li Çakırözer, "Türkiye bundan sonra, Libya ile taraf tutmayan ve tüm tarafları kapsayan bir diyalogu hızla geliştirmeli ve özellikle deniz yetki anlaşmasının Libya Meclisi tarafından bir an önce onaylanmasını sağlamalıdır" dedi.

Türkiye - Libya anlaşmaları, Libya Meclisi'ne iki yıldır gitmedi

BirGün/Ankara

Libya Temsilciler Meclisi heyeti, Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretler kapsamında dün TBMM’de Dışişleri Komisyonu üyeleri ile bir araya geldi. Libya Temsilciler Meclisi Başkan Vekili Fevzi el-Nuvayri ve beraberindeki heyeti, Akif Çağatay Kılıç başkanlığındaki TBMM Dışişleri Komisyonu üyeleri karşıladı. Türkiye heyetinde AKP Milletvekili Hasan Turan, CHP Milletvekili Utku Çakırözer, MHP Milletvekili İsmail Özdemir, İyi Parti Milletvekili Ahmet Erozan ve HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç katıldı.

Toplantıda, Türkiye ile Libya arasında imzalanan ve Akdeniz’de ‘deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat muhtırası’ ile Türkiye’nin Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne askeri desteğinin çerçevesini belirleyen ‘Güvenlik ve askeri iş birliği’ anlaşması gündeme geldi. Libya Temsilciler Meclisi heyetinde yer alan Libyalı parlamenterler, “Anlaşmalar bizim önümüze hiç gelmedi. Meclisimizde görüşülmedi ve onaylanmadı. Anlaşmalarla ilgili kararı yeni seçilecek Meclis verecek” dedi. Görüşmeye katılan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise iki yıldır bekletilen anlaşmalara tepki gösterdi.

“İki yıl önce iktidarı Libya’da taraf tutmaması konusunda uyarırken ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı. Libya’daki iç çekişme nedeniyle anlaşmalar Libya Meclisinde hiç görüşülmemiş ve onaylanmamış” diyen Çakırözer, “Ulusal çıkarımız açısından bu çok vahim ve kaygı verici. Deniz Yetki Alanlarının Sınırlarını Belirleyen anlaşmanın bir an önce Libya’da onaylanması için Ankara Libya’daki tüm tarafları kapsayacak bir diyalog kurmalı” ifadelerini kullandı.

'UYARILARIMIZ DİKKATE ALINMADI'

Libya heyetinin açıklamalarından büyük kaygı ve üzüntü duyduklarını açıklayan Çakırözer şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu anlaşmalar TBMM’de görüşülürken biz ülkemizin çıkarları doğrultusunda olan Deniz Yetki Alanlarının Belirlenmesi anlaşmasına destek ve onay verdik. Ama Türkiye’yi çatışmalarda taraf haline getirecek askeri anlaşmaya karşı çıktık. Ve o dönem hem komisyonda hem de Genel Kurul’da CHP sözcüleri olarak askeri çatışmada taraf tutmanın, aleyhimize sonuç verebileceği uyarısında bulunduk. İşte bugün kaygılarımızda ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı. Libyalı milletvekilerinin sözleri çok vahim, çok üzücü ve kaygı verici. Bizim de destek verdiğimiz Deniz Yetki alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması ve diğer askeri anlaşma iki yıldır Libya Meclisinde gündeme bile gelmemiş. Ortada Meclis onayı dahi yok. Artık bundan ders çıkarmalıyız. Türkiye bundan sonra, Libya ile taraf tutmayan ve tüm tarafları kapsayan bir diyalogu hızla geliştirmeli ve özellikle deniz yetki anlaşmasının Libya Meclisi tarafından bir an önce onaylanmasını sağlamalıdır” dedi.