Türkiye, Libya ile imzalanan ve Avrupa'nın tepkisini çeken anlaşmanın tescili için Birleşmiş Milletler'e bildirimde bulundu

Türkiye, Libya anlaşmasını BM'ye taşıdı

Türkiye, Libya ile imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasının tescili için Birleşmiş Milletler’e (BM) bildirimde bulundu. Anadolu Ajansı’nın diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, 27 Kasım’da imzalanan mutabakatın tescili için dün BM’ye bildirim yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, İstanbul’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası”nın yürürlük tarihinin 8 Aralık 2019 olarak tespit edildiği belirtilmişti.

Doğu Akdeniz’deki sondaj gerilimini tırmandıran anlaşma Kıbrıs Cumhuriyeti ile üyesi olduğu Avrupa Birliği’nin tepkisini çekmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ysa mutabakata Libya’da hükümetin, Türkiye’de de TBMM’nin onay verdiğini belirterek, “Yürürlükle ilgili kararnamenin Cumhurbaşkanımız tarafından imzalanmasıyla birlikte BM’ye tescilini de yapacağız. Hem anlaşmayla ilgili birlikte bilgi veriyoruz hem de batı sınırları belirlenmiş yeni kıta sahanlığımızı da BM’ye tescil ettiriyoruz” demişti.

Yunanistan ise, anlaşmaya tepki olarak Libya Büyükelçisi’ni ülkeden gönderme kararı almıştı. Türkiye, anlaşmaları onay için Birleşmiş Milletler’e gönderirken Yunanistan söz konusu durumun uluslararası hukuk ve ülkelerarası anlaşmalara aykırılık teşkil ettiğini savunuyor.

Avrupa Birliği’nin de bugün anlaşmaya ilişkin olarak bir açıklama yapması bekleniyor. Yunanistan AB’den anlaşmayı reddetmesini istiyor. Reuters haber ajansı AB’nin yapacağı açıklamayla anlaşmaları kabul etmemesinin beklendiğini duyurmuştu.