Ekonomik göstergelerin hiçbirinde dünya vasatını geçemeyen Türkiye inşaatta başı çekiyor. Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firmasından 44’ü Türkiye’den. Listeye giren firma sayısı itibariyle Türkiye 2’nci oldu.

Türkiye, müteahhidi meşhur ülke oldu

Haber Merkezi

Dünya'da kişi başına düşen gelirde 73'üncü, toplam gelirde 19'uncu büyük ekonomi olan Türkiye müteahhitlik sektöründe başı çekiyor. ENR 250 listesine Türkiye'den 44 müteahhitlik firması girdi. Bu alanda Türkiye, listeye giren firma sayısı itibariyle 2'nci oldu.

Dünya'nın en büyük müteahhitlerinin sıralandığı listede Türkiye'den giren en büyük firma Rönesans geçen yıl listenin 33'üncüsü konumundayken bu yıl sıralamada 23'üncülüğe yükseldi.

Rönesans aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile bazı şehir hastanelerinin de ihalesini alan firma. Türkiye'den listeye giren en büyük ikinci firma ise Limak oldu. Bu şirket geçen yıl listenin 67'ncisi konumundayken bu yıl 61'inciliğe yükseldi. Limak İstanbul Havalimanı'nın yüzde 20'sinin işletmecisi, Yusufeli Barajı'nın da olduğu pek çok kamu yatırımının özel müteahhiti konumunda. Listede dikkat çeken diğer müteahhitlik firmaları da ülkenin krizde olduğu 2020'de sıralamalarını yükseltti.

Uluslararası alanda faaliyet gösteren müteahhitlerin önceki yıl üstlendikleri iş tutarına göre sıralandığı ABD merkezli dergi tarafından yapılan ENR 250 listesine bu yıl 44 Türk müteahhit girdi. Geçen yıl açıklanan listede de yine 44 Türk firması yer alıyordu. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, listeye giren firmaların ödüllendirdiği törene katılarak yaptığı konuşmada, “Müteahhitlik sektöründe geçen yıl ticaret savaşları ve siyasi belirsizliklere rağmen 19 milyar dolarlık proje üstlendik. Hedefimiz de 2020 yılından itibaren 20 milyar dolar ve üstüydü. Ancak Covid-19 koşullarından bütün uluslararası projeler olumsuz etkilendi. Pandemi sonrası dönemde de el birliği, güç birliğiyle 20 milyar doları aşan rakamların üzerine çıkacağımıza inanıyorum” dedi.
Ruhsar Pekcan, Türk firmaların, listeye giren firma sayısı itibariyle ikinci, üstlenilen iş tutarı bakımından ise yedinci sırada yer aldığını vurgulayarak, gelir sıralamasında da yukarıya tırmanmanın hedeflendiğini vurguladı.

LİSTEDE TANIDIK İSİMLER

♦ Rönesans: Listede 23'üncü. Türkiye'de 1'inci. Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Çam ve Sakura ile Adana Şehir Hastaneleri'i Rönesans yaptı.

♦ Limak: Listede 61'inci. Türkiye'de 2'nci. İstanbul Havalimanı'nın yüzde 20'sini işletiyor. Yusufeli Barajı'nı Cengiz ve Kolin İnşaat'la beraber yaptı. Karayolları ihalelerinin vazgeçilmez şirketi. Patronu Nihat Özdemir Türkiye Futbol Federasyonu başkanı.

♦ Kolin: Listede 94'üncü, 2019'da 151'inciydi. Türkiye'de ise 9'uncu. İstanbul Havaliman'ını yapan şirketlerden. Limak'ın bir çok projede ortağı. Dünya Bankası verilerine göre dünyada en çok kamu ihalesi alan 5 firmadan biri.

♦ IC İçtaş: Listede 157'nci, Türkiye'de 18'inci. 3'üncü Köprü'nün işletmecisi. Garanti bedelleriyle adından sıkça söz ettiren Kütahya Zafer Havalimanı'nı da işletiyor.

♦ Cengiz: Listede 219'uncu. Türkiye'de 36'ncı. İstanbul Havalimanı'nın yüzde 20'sini işletiyor. Türkiye'de en çok Hes yapan firmaların başında geliyor. Karayolu ihalelerinde başı çekiyor. Dünya'da en çok kamu ihalesi alan 5 şirketten biri de Cengiz İnşaat.

***

Osmangazi Köprüsü’nün bereketi

Garanti bedelleri yüzünden her yl Hazine’nin milyarlar ödediği Osmangazi Köprüsü’nün işletmecileri ENR250 listesinde basamak atladı. Köprüyü Otoyol A.Ş yaptı ve halen işletiyor. Otoyol A.Ş’nin sahipleri ise Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi (İtalyan), Yüksel inşaat. Bu şirketler listede en hızlı çıkış yapanlardan oldu.

Nurol: Geçen yıl 128’inciyken 2020’de 109’uncu oldu.

Yüksel: Geçen yıl 142’nciyken 2020’de 118’inci oldu.

Makyol: Geçen yıl 231’inciyken 2020’de 227’nci oldu.

Özaltın henüz listeye giremedi.