Anıl Varlı CHP Çevre Komisyonu Üyesi ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türkiye’nin farklı ülkelerden satın aldığı plastik atıkları TBMM gündemine taşıdı. Türkiye’ye plastik çöp ithalatının detaylarını Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a soran CHP’li Bakan, çöplerin depolanması, bertaraf edilmesi ve çevre kirliliği ile canlı yaşamına yönelik olası tehlikelere karşı hazırlık konularını ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat […]

Türkiye neden plastik atık ithal ediyor?

Anıl Varlı

CHP Çevre Komisyonu Üyesi ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türkiye’nin farklı ülkelerden satın aldığı plastik atıkları TBMM gündemine taşıdı.

Türkiye’ye plastik çöp ithalatının detaylarını Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a soran CHP’li Bakan, çöplerin depolanması, bertaraf edilmesi ve çevre kirliliği ile canlı yaşamına yönelik olası tehlikelere karşı hazırlık konularını ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu.

Bakan’ın Kurum’a sorduğu sorular arasında, “Plastik çöpleri yakılarak bertaraf edilmekte midir? Ülkemize ithal edilen plastik çöplere ne olmaktadır? Türkiye bu çöpü ne kadar sürede ve ne şekilde bertaraf etmektedir? İthal edilen plastik çöpler hangi yerleşim noktalarında depolanmaktadır?” yer aldı. Ticaret Bakan’ı Pekcan’a sorulan sorular ise “Depolanması maliyetli olan ve geri dönüşüm oranı da son derece düşük olan PVC esaslı plastik çöpü ülkemiz tarafından ne şekilde değerlendirilmektedir? Ülkemize ithal edilen plastik çöpler ne şekilde değerlendirilmektedir?” şeklinde oldu.

Türkiye’ye plastik çöp ihraç eden ülkeler arasında ilk sıralarda İngiltere, Belçika, Almanya, ABD, Hollanda, İspanya, İtalya, Slovenya, Fransa ve Japonya yer alıyor. Greenpeace’in Doğu Asya bürosu tarafından yayımlanan rapora göre ise, Türkiye dünyada en fazla plastik çöpü ithal eden üç ülkeden biri konumunda. Plastik atıklar dünya genelinde önemli bir çevre kirliliği problemine sebep oluyor.