İdamlarının 50. yılında Berlin Gorki Tiyatrosu’nda anılacak olan Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan için ‘Türkiye’nin 68 Hareketi’ başlıklı bir etkinlik gerçekleştirilecek.

‘Türkiye’nin 68 Hareketi’, Berlin Gorki Tiyatrosu’nda

Ezgi ALTUNİĞNE / BERLİN

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, idamlarının 50. yıl dönümünde Berlin’de anılacak.

Gorki Tiyatrosu’nda 6 Mayıs günü, saat 19.30’da “Türkiye’de 68 Hareketi” adıyla düzenlenen etkinlikte Can Dündar’ın ‘Delikanlın iyi bak yıldızlara’ belgeseli gösterilecek ve Atilla Keskin’in anılarından oluşan ‘Dağcılar’ adlı kitap üzerine söyleşi yapılacak. Banu Güven’in sunuculuk yapacağı etkinlikte Derya Yıldırım da müzikleriyle yer alacak.

Gorki Tiyatrosu’ndan yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Türkiye’nin yakın tarihinde 1968 yılının Mayıs ayı dönemin mevcut koşullarına isyanın doruk noktasına ulaştığı aydır. O dönemin radikal dönüşüm talepleri bugüne bir ütopi olarak yansımaktadır. Türkiye’deki ‘68 kuşağının umutları ne yazık ki devlet şiddetiyle bastırıldı. Bu etkinkikle, hareketin öncülerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idamlarının 50. yıl dönümünde, karamsarlığa adeta davet çıkaran şimdiki zamanda, dayanışma ve demokrasi taleplerini yenilemek istiyoruz. Can Dündar tarafından hazırlanan DELİKANLIM – İYİ BAK YILDIZLARA adlı belgeselin yönetmenliğini Nihat Özcan yaptı, Nâzım Hikmet’in şiirini Tuncel Kurtiz seslendirdi. Can Dündar’ın yeni kitabı DAĞCILAR, 1968 hareketinin ve dönemin devrimci örgütü Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun önde gelen isimlerinden Atilla Keskin’in anılarından oluşuyor. DAĞCILAR, sadece idealleri uğruna hayatını gözden çıkaran bir devrimcinin değil, inançları için ölümü göze alan kuşağın anlatısı.

Ardından yapılacak konserde Derya Yıldırım, şan ve bağlamayla Anadolu folklorunu batının psikedelik müziğiyle iç içe sunuyor.”