Almanya, iş insanı Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası nedeniyle Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. Duruma tepki gösteren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise “Almanya Türkiye’ye değil kendine baksın” dedi.

Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi, Kavala kararı nedeniyle Alman Dışişleri’ne çağırıldı

Gezi Direnişi’ni finanse ve organize ettiği iddiasıyla yargılanan Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasının ardından, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Almanya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

DW Türkçe’nin aktardığına göre Almanya Dışişleri bakanlığı sözcüsü, Alman hükümetinin Kavala’nın derhal serbest bırakılması çağrısını yineledi.

özcü konuyla ilgili açıklamasında "(Üçüncü Gezi Davasında verilen) Hüküm, Avrupa Konseyi üyesi ve Avrupa Birliği'ne aday ülke olan Türkiye'nin bağlı kalmayı taahhüt ettiği uluslararası yükümlülüklerinde bulunan hukuk devleti standartlarıyla ağır şekilde çelişmektedir" dedi.

Dışişleri Sözcüsü "Kavala'nın derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu konuda Türkiye'yi bağlayıcı şekilde yükümlülük altına almıştır" diye konuştu.

BEKİR BOZDAĞ TEPKİ GÖSTERDİ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Almanya'nın bu hamlesine tepki gösterdi. Bozdağ, Twitter’dan yaptığı açıklamasında "Ülkemizde görülmekte olan bir dava ile ilgili Berlin Büyükelçimizin Almanya Dışişleri Bakanlığı’na çağrılması, Türkiye’nin içişlerine açık bir müdahale girişimidir" ifadelerini kullandı.

"Almanya dahil hiçbir ülkenin Türkiye’nin içişlerine müdahale girişimi hakkı da haddi de değildir" diyen Bozdağ şunları söyledi:

"Kraichtal ve Backnang Yangını, Solingen Faciası, Ludwigshafen Yangını, Hanau'da ırkçı terör saldırısı ve NSU Davası gibi nice katliamın faillerinin yargılandığı davalarda Almanya’nın hukuku nasıl ayaklar altına aldığına tüm dünya şahittir. Almanya Türkiye’ye değil kendine baksın."

Öte yandan Bakan Bozdağ, yaptığı açıklamada "Türkiye tam bağımsız bir devlettir. Türk milleti adına karar veren Türk yargısı da tam bağımsızdır. Türk hakimleri; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdan kanaatlerine göre hüküm verirler. Haddini aşan Almanya’yı kınıyorum ve uluslararası hukuka uymaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Üçüncü Gezi Davası'nda geçen pazartesi günü verdiği kararla iş insanı Osman Kavala'nın "casusluk" suçlamasından beraat ve tahliyesine, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engelleme Teşebbüs Etme" suçlamasından ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına hükmetmişti.

Mahkeme Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'ye ise 18'er yıl hapis cezası vermişti.