Hastanemi Açın Platformu, koronavirüs salgınının hızla yayılması sebebiyle şehir hastanelerinin açılması ile kapanan hastanelerin yeniden açılmasını talep etti. Türkiye'nin dört bir yanında şehir hastanelerinin açılması ile kapanan ve açılan talep edilen hastanelerin listesi

Türkiye'nin dört bir yanında kapanan ve açılması talep edilen hastaneler

HABER MERKEZİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “hayalim” dediği, eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın “bir başarı hikâyesi” olarak tanıttığı şehir hastaneleri modeli mağduriyet yaratmaya devam ediyor.

2017 yılında Adana, Mersin, Isparta, Yozgat, 2018 yılında Kayseri, Manisa, Elazığ, Eskişehir ve 2019 yılında Ankara ve Bursa’da olmak üzere 10 şehir hastanesi açıldı.

Konya Karatay Şehir Hastanesi, Tekirdağ Şehir Hastanesi, Kütahya Şehir Hastanesi, Kocaeli Şehir Hastanesi, Ankara Etlik Şehir Hastanesi, Gaziantep Şehir Hastanesi, İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi de açılmak için gün sayıyor.

Ayrıca son olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'da, Mayıs ayında İkitelli, Eylül ayında ise Göztepe Şehir Hastanesi’nin açılacağını açıkladı.
Bu hastanelerin açılması ile de 2017 yılında Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş’ün açıklamasına göre, “İstanbul’da Şişli Etfal yıkılacak, Seyrantepe’ye taşınacak. Okmeydanı ve Kartal Eğitim Araştırma hastanelerinin eski binaları yıkılıp yenisi yapılacak. Haydarpaşa Hastanesi’nin tarihi binası dışındaki binaları yıkılacak. Ankara’da Numune’nin de sadece tarihi binası kalacak.”

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, hizmet veren 10 şehir hastanesinin yatak kapasitesi 13 bin 423. AKP Hükümeti her ne kadar şehir hastanelerinin açılışı ile yatak sayısının artacağını iddia etse de devlet hastanelerinin kapanması ile yatak sayısında bir artış olmadı. Şehir hastanelerinin açıldığı bütün illerde çok sayıda devlet hastanesi kapandı, taşınmayacağı iddia edilmesine karşın tıbbi malzemeler şehir hastanelerine taşındı.

AÇILMASI TALEP EDİLEN HASTANELER

Hastanemi Açın Platformu tarafından açılması için çağrı yapılan hastaneler ve yatak kapasiteleri şu şekilde:

ADANA

750 yataklı Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi

MERSİN

613 yataklı Devlet Hastanesi ve 306 yataklı Kadın, Doğum ve Çocuk Hastanesi

ISPARTA

600 yataklı Devlet Hastanesi ve Kadın, 160 yataklı Doğum ve Çocuk Hastanesi

YOZGAT

Toplam bin 75 yataklı dört hastane

KAYSERİ

Bin 489 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi

MANİSA

300 yataklı Manisa Devlet Hastanesi

ELAZIĞ

Bin 700 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi

ESKİŞEHİR

Bin 50 yatak kapasiteli Eskişehir Devlet Hastanesi kapandı. Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin kardiyoloji, onkoloji, nükleer tıp, radyasyon ve yanık bölümleri Şehir Hastanesine bağlandı.

BURSA

711 yataklı Bursa Devlet Hastanesi, 200 yataklı Bursa Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi, 163 yataklı Zübeyde Hanım Doğumevi

ANKARA

Toplam 2 bin 950 yatak kapasiteli Atatürk Eğitim ve Araştırma, Numune Eğitim Araştırma, Dışkapı Eğitim Araştırma, Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi kapatıldı.