Eğit-Der Eskişehir, Dünya Öğretmenler Günü etkinliğiyle bir araya geldi

Türkiye'nin 'Dünya Öğretmenler Günü' karnesi: Öğretmenler ekonomik, sosyal ve özlük haklar açısından son sıralarda

Eğit-Der Eskişehir Şubesi, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü etkinliğiyle ilgili Eğit-Der lokalinde bir araya geldi. Yeni lokalin açılışını temsilen kurdele kesimiyle başlayan program, basın açıklaması ile devam etti.

Basın açıklamasını okuyan Eğit-Der Genel Başkanı Mustafa Demir, Dünya Öğretmenler Günü'nün öneminden bahsederek, "Ülkemizde öğretmenler, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında ekonomik, sosyal ve özlük haklar açısından son sıralardadır. Yıllar içinde öğretmenlerin aldıkları ücret ve diğer ödemeler doğal olarak artmıştır. Ancak bu artış rakamsal olup reel gelir artışı değildir. Tersine öğretmenlerin, özelikle de mevcut iktidar döneminde reel gelirlerinde belirgin bir azalma söz konusudur. Örneğin: 9. derecenin 1 kademesinden aylık alan bir öğretmen 5 Ekim 2009'da 1302TL aylıkla 875 ABD Dolar alabiliyorken bugün, yani 5 Ekim 2019'da aldığı 3895TL ile ancak 680 dolar alabilmektedir. On yıllık reel gelir kaybı yaklaşık 195 dolardır" ifadelerini kullandı.

'ÖĞRETMENLER İŞ GÜVENCESİ VE MESLEKİ GÜVENCEDEN YOKSUN'

Devlet okullarında sözleşmeli ya da ücretli çalışan öğretmenlerin aldıkları ücretlerin içler acısı olduğunu söyleyen Demir, "Bu öğretmenler devlet kapısında çalışıyor olmalarına karşın iş güvencesi ve mesleki güvenceden yoksundurlar. Özel okullarda çalışan meslektaşlarımızın durumları ise hem iş güvencesi hem aldıkları ücret hem de ücretlerini düzenli alamama gibi sorunlardan dolayı içler acısıdır. Atanamayan öğretmenlerin durumu ise toplumun ve ülkenin kanayan yarası olarak bir kenara bırakılmıştır.

Öğretmenlerimizin önemli bir bölümünün yaşamlarını parasal olarak normal koşullar içinde sürdürebilmek için ek işler yapmak zorunda bırakılmış olması, artık, toplumsal olarak kanıksanmış bir durumdur. Ayrıca KHK'lerle mesleğinden ihraç edilen öğretmen ve öğretim görevlileri ise başlı başına bir ayıp ve sorun olarak karşımızdadır" şeklinde konuştu.

Demir, "İçinde bulunduğumuz bütün olumsuz koşullara karşın hem özlük haklarımızın yükseltilmesi, hem mesleğimizin saygınlığının artırılması, hem çocuklarımızın aydınlık bir Türkiye'de yaşaması, hem de ülkemizde demokrasinin gelişmesi için gerekli özveri ve savaşımı sürdürmeye devam edeceğiz" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Etkinlik, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Ayhan Ural'ın "Öğretmenliğin Dönüşümü" isimli söyleşisiyle devam etti.

turkiye-nin-dunya-ogretmenler-gunu-karnesi-ogretmenler-ekonomik-sosyal-ve-ozluk-haklar-acisindan-son-siralarda-633602-1.