2 bin 19 yurttaşın açtığı Amasra Termik Santral’ın ÇED iptal davası görüldü. Bartın Platformu avukatı Uzun, “Termik santral entegre bir proje olmasına rağmen termikçi şirket kanuna karşı hile yaptı. Zonguldak İdare Mahkemesi bu hukuksuzluğa dur demelidir” dedi

Türkiye’nin en büyük çevre davası görüldü: Bu hukuksuzluğa artık dur denilmeli

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net @burcu_cansu

Bartın’ın Amasra ilçesine bağlı Gömü ve Tarlaağzı köyleri sınırları içindeki Çapak Koyu Mevkii’nde kurulması planlanan termik santralın ÇED olumlu raporunun iptali için 2 bin 19 yurttaşın açtığı davaya başlandı.

Hattat Holding’e ait HEMA Elektrik’in kurmak istediği kömürlü termik santralın kurulmaması için yıllardır mücadele eden Bartın Platformu’nun öncülüğünde davaya geniş katılım sağlandı. Amasra’dan, Bartın’dan, Tarlaağzı’ndan, Gömü’den, Çaycuma’dan ve Zonguldak’taki davaya katılmak üzere sabah erken saatlerde yola çıkan davacılar, GBT kontrolü için Zonguldak girişinde durduruldu. Uzun süre bekletilen yüzlerce davacı yurttaş, daha sonra Zonguldak İdare Mahkemesi’nin salonuna alındı. Salona giremeyerek dışarıda beklemek zorunda kalanlar ise Zonguldak Adliyesi önünde “Bartın’da yaşıyorum, yaşayacağım” ve “Davamıza sahip çıkıyoruz” pankartları açtı.

Emsal kararlar dahi iptal sebebi
Gazetecilerin alınmadığı duruşma ile ilgili Bartın Platformu avukatlarından Engin Uzun, şunları anlattı:
“Santral, liman, lavuar, kül depolama sahası entegre projedir. Termikçi şirket projeleri bölerek yasaya karşı hile yapıyor. Tüm projeler birlikte ele alınmalı ve çevresel etkileri birlikte değerlendirilmelidir. Yalnızca bu projeyi değerlendirmek doğru değil. Tüm Batı Karadeniz bir arada değerlendirilmeli. Gömü Köyü’nde çok sayıda zeytin ağacı vardı. Muğla İdare Mahkemesi Zeytin Kanunu’na dayanarak zeytin ağaçlarının yakınında santral kurulamayacağına hükmetmişti. Sadece bu bile iptal sebebidir. 13 yıldır tek kürek kömür çıkarmayan şirket 3,3 milyon ton kömür çıkarıp santral çalıştıracağını söylüyor. Bu komik. Halkın ‘Bizim yararımız yok’ diyerek isyan ettiği projede kamu yararı aranmaz. Bartın halkının neredeyse tamamı bu projeye karşı.”

Ağaçları kesmemiş, nakletmişler!
Şirketin avukatlarının “Biz zeytin ağacı kesmedik. İzmir’e naklettik. Amasra’da balıkçılık yapan yalnızca 3-5 aileden ibaret...” sözlerinin tepki çektiğini belirten avukatlar, şirket avukatlarının yalan beyanda bulunduğunu kaydetti.
Bartın Platformu avukatları duruşmaya ilişkin bilgi verirken, bilirkişi raporlarında bu projenin Amasra’nın Gömü Çapak Köyü’ne yapılmasının sakıncalı olduğunu beyan ettiklerinin altını çizdi. Diğer bilirkişi raporlarının kısmen davacıların iddialarının lehine olduğunu belirten avukatlar, “İlerleyen günlerde açıklanacak kararın lehimize olacağını düşünüyoruz. Karar sürecine girildi” diye konuştu.

Şirket yetkilisinden ‘fedakârlık’ savunması
Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Halil Beyanal da Bartın’da imzaladıkları sözleşmede üretilecek kömürün bölgede kurulacak termik santralda kullanılacağının belirtildiğini söyledi. Bugüne kadar 350 milyon Avro yatırım yaptıklarını bildiren Beyenal, şöyle konuştu:

“Biz de orada yaşayacağımız için herkesi de düşünerek burada en iyi programı yapmaya çalıştık. ÇED’in uluslararası şartlara uygun şekilde desteklenmesini yaptık. Burada 700 milyon ton kömür rezervi var. Türkiye’nin bir serveti. Arap’ın petrolü varsa burada da yüksek kalorili kömür var. Bunu enerjiye, Türkiye ekonomisine kazandırmak lazım. Bunun için fedakâr bir şirket çıkmış. Bugüne kadar 350 milyon Euro yatırım yapmış. Yer altı galerilerini yapmış. Kömür çıkarmaya çok az bir zaman kaldı. Kömür çıktığı zaman beklemez. Bunu da biran önce enerjiye katmak için santral yapılması lazım. Çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Mahkemelerin adil olduğu inancıyla biz yine beklemeye geçiyoruz.”
Mahkeme heyetinin önümüzdeki günlerde kararını açıklaması bekleniyor.

***

‘Karar Amasra’dan yana olmalı’

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya: “Davaya müdahil bir kişi olarak ben de itirazlarımı mahkemeye sundum. Mahkemenin de termik santralın 3 bin yıllık tarihi olan Amasra’ya olan zararı göz önüne alarak bir karar vereceğine inanıyoruz. Bütün Bartın ve Amasra halkı termik santrale karşı çıkıyor.”

Bartın Platformu Yürütme Kurulu üyesi Erdoğan Atmış: “Tarihi bir gün yaşandı. Bu termik santralın bizi ne şekilde etkileyeceğini anlattık. Mahkeme heyeti bizi dinledi ve notlarını aldı. Biz o kararın Amasra’dan yana Amasra’nın doğasından yana Amasra’nın insanından yana olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü şirket avukatlarının ortaya koyduğu herhangi bir veri olmadı. Sadece yanıltıcı açıklamalar yaptı. Hatta zaman zaman yalana başvurdular, tıpkı ÇED raporlarına koydukları ya da kamuoyuna açıkladıkları bilgiler gibi. Sıkıştıkları için en sonda ‘Bir duruşma daha yapın biz de bilim adamlarımızı getirelim’ deme gereği duydular. Çünkü ne raporları rapordu, ne savunma avukatları avukattı. Hattat, Amasra termik santral davasında iflas etti.”