“Davamıza Sahip Çıkıyoruz” diyen Amasralılar, Türkiye’nin en büyük çevre davasına katılmak üzere yola çıktı. Dava saat 11.00'da Zonguldak İdare Mahkemesi'nde görülecek

Türkiye’nin en büyük çevre davası görülüyor

BURCU CANSU - @burcu_cansu

Amasra’da yıllardır sürdürülen termik santral mücadesinde bugün önemli bir gün. “Termik Santral Kurulmasın” diye 42 bin imzanın toplandığı mücadelede 6 bin nüfuslu Amasra’da 2 bin 19 kişi davacı oldu.

Amasra’nın hemen yanıbaşında bulunan Gömü Köyü’ne yapılmak istenilen termik santral verilen ÇED olumlu raporunun ardından, 2016 yılında başlatılan “Davacıyım” kampanyası kapsamında 2 bin 19 kişinin imzasıyla açılan dava bugün başlıyor. Dava Zonguldak Adliyesi'nde görülüyor.

- CANLI BLOG -

13.32 - Halkın avukatları: Şirket avukatları açıkca yanlış beyanda bulunarak mahkemimizle dalga geçiyor

13.30 - Hema avukatı: Bi zeytin ağacı kesmedik... İzmir'e naklettik... Amasra'da balıkçılık yapan yalnızca 3-5 aileden ibaret...

13.15 - Halkın avukatları: Santral, liman, lavuar, kül depolama sahası entegre peojedir. Çevresel etkileri birlikte degerlendirilmelidir. Termikçi şirket projeleri bölerek yasaya karşı hile yapıyor... Tüm projeler birlikte ele alınmalı çevresel etkileri birlikte değerlendirilmelidir. Yalnızca bu projeyi değerlendirmek doğru değil... Tum Batı Karadeniz bir arada değerlendirilmeli kümülatif toplam heesp edilmelidir. Gömü köyünde çok sayıda zeytin ağacı vardır. Muğla Idare Mahkemesi Zeytin Kanunu'na yaslanarak zeytin ağaçlarının yakınında santral kurulamayacavagina hükmetmiştir... Sadece bu bile iptal sebebidir... ÇED plana değil plan CED'e uyduruluyor. 13 yıldır tek kürek kömür çıkarmayan sirket 3,3 milyon tin kömür çıkarıp santral çalıştıracagını söylüyor. Bu komik... Termik santral bu kadar iyiyse Catalağzı halkı yeni santrallere neden karşı çıkıyor. Halkın bizim yararımız yok diyerek isyan ettiği projede kamu yararı aranmaz.. Bartın halkının neredeyse tamamı bu projeye karşıdır.

13.10 - Yalçınkaya: "Hattat ben kömürcü değilim santral kurmaya geldim diyerek niyetini belli etti. Halka yalan söylüyorlar... Vatandaş ormanlık alana ev bile yapamazken bir şirket ormana santral yapabiliyor..."

13.00 - CHP Milletvekili Rıza Yalçınkaya: "Buraya termik santral kurulamaz. Tüm raporlar bunu anlatıyor... Çevre Düzeni Planı Amasra'yı mutlak koruma alanı icinde sayıyor."

11.40 - Tarihi davada ikinci oturum. Prof. Dr. Erdoğan Atmış orman alanı için verilen iznin usulsüz olduğunu iddia ediyor. Salon hıncahınç dolu.

11.10 - Duruşma esnasında Zonguldak Adliyesi önünde toplanan kalabalık, "Termik santral istemiyoruz!" sloganları attı.

11.00 - Tarihi dava başladı... İlk olarak 1/25.000 ölçekli bolge planına yapılan itiraz görüşüluyor. Avukatlar planda tadilatın şirkete özel yapıldığını savunuyor.

turkiye-nin-en-buyuk-cevre-davasi-goruluyor-452329-1.
Duruşma öncesinde büyük bir kalabalık Zonguldak Adliyesi önünde toplandı

10.45 - Bartın'dan davaya katılmak için yola çıkan davacıları taşıyan araç polis tarafından Zonguldak girişinde durduruldu. GBT kontrolü amacıyla durdurulan davacılar duruşmaya 15 dakika kalmasına rağmen yarım saati aşkın süre boyunca bekletiliyor. Bartın ve Amasra'dan 20 araçlık bir katılım gerçekleşiyor.

10.05 - Zonguldak Adliyesi önünde toplanmaya başlandı. CHP'li Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı geldi. Zonguldak'ın CHP'li Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve CHP'li Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu da katılımcılar arasında. Aynı zamanda Cumhuriyet Halk Partisi ve Özgürlükve Dayanışma Partisi il yönetimleri de davaya katıldı.

10.00 - Amasra halkı, Zonguldak İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma davası için yola çıktı. Yürütmeyi durdurma davası saat 11.00'da Zonguldak İdare Mahkmesi'nde başlayacak.