Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın okuduğu şiir nedeniyle İran Dışişleri'ne çağırıldı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, "Topraklar üzerinde hak iddia edilen, yayılmacı imparatorlukların çağının yıllar önce sona erdiğinin" Büyükelçi Örs'e bildirildiğini söyledi. İran'ın Ankara Büyükelçisi Ferazmend bu akşam Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi, Erdoğan'ın şiiri nedeniyle İran Dışişleri'ne çağırıldı

Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Bakü'de okuduğu şiir nedeniyle İran Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

‘İMPARATORLUKLARIN SONA ERDİĞİNİ BİLDİRDİK’

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, Büyükelçi Örs'ün çağrılarak, Türkiye'den "acilen açıklama beklendiğinin" bildirildiğini duyurdu.

Hatipzade, "Topraklar üzerinde hak iddia edilen, yayılmacı imparatorlukların çağının yıllar önce sona erdiğinin" Büyükelçi Örs'e bildirildiğini söyledi.

İran Dışişleri Sözcüsü, ülkenin toprak bütünlüğüne ve ulusal güvenliğine yönelik herhangi bir müdahaleye izin verilmeyeceğini de ekledi.

İRAN'IN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ, DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NA ÇAĞRILDI

İran'ın Ankara Büyükelçisi Ferazmend bu akşam Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

AA'nın haberine göre Büyükelçi Ferazmend'e, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in tweetine, sonrasında Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs'ün İran Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmasına, Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik "mesnetsiz iddiaların" ortaya atılmasına ve böylece "İran'da Türkiye'ye yönelik nefret kampanyasının açılmasına" tepki dile getirildi.

Kaynaklar, Ferazmend'e, söz konusu iddiaların toptan reddedildiği, "İran tarafının Türkiye'yle ilgili herhangi bir konuda rahatsızlık duyması halinde bunu iletebileceği kanallar varken, bizzat İran Dışişleri Bakanı Zarif tarafından Twitter yoluyla mesnetsiz şekilde Türkiye'nin hedef alınmasının kabul edilemeyeceğini" ifade etti.

Ayrıca, "bu yaklaşım tarzının, Türkiye ile İran arasındaki yakın ilişkilerle de uyumlu olmadığı ve sadece bu ilişkileri bozmak isteyen çevrelere hizmet edeceğini" kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ kutlama törenine katılan Erdoğan’ın okuduğu şiir, İran’ın tepkisini çekmişti. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, “O, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin egemenliğine karşı konuştuğunu fark etmedi mi acaba?” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan, “Aras, türküsünü daha güçlü çığıracak. Karabağ şikestesini okuyan nefesler daha yüksek daha güçlü çıkacaktır.” ifadelerini kullanarak, Aras türküsünün şu sözlerini okumuştu;

“Aras'ı ayırdılar

Kum ile doldurdular;

Ben senden ayrılmazdım

Zor ile ayırdılar,

Ay Lâçin, can Lâçin,

Men sene kurban Lâçin”